Адвокати с остра реакция към Борисов

Представители на организацията се събраха днес, като по време на събитието беше прочетено отворено писмо

Адвокати с остра реакция към Борисов | StandartNews.com

Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) излезе с остра позиция заради изказване на премиера в оставка Бойко Борисов и гласувано предложение на ДПС в парламента. Представители на организацията се събраха днес, като по време на събитието беше прочетено отворено писмо, подготвено от Софийски адвокатски съвет и одобрено като позиция на цялата колегия, съобщава lex.bg.

Първото оплакване на адвокатите е за включването в правилника за дейността на Народното събрание на разпоредба, според която правната му комисия ще изслушва на всеки три месеца председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Първоначалното предложение беше за периодично изслушване само на главния прокурор, но по настояване на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ и БСП беше прието, че правната комисия ще вика и председателите на двете върховни съдилища

Коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов, че "адвокатите на мутрите ще мачкат в парламента главния прокурор и върховния съдия" предизвика също гневна реакция сред юристите. Думите на Борисов явно бяха насочени към депутатите от "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов и Татяна Дончева, които са адвокати на засегнати страни по част от знаковите дела през последните години. Те обаче гласуваха против искането на ДПС, докато то беше подкрепено от депутатите на ГЕРБ.

Отвореното писмо на адвокатите беше прочетено от зам.-председателя на Софийския адвокатски съвет Жана Кисьова, а след това подкрепено от всички присъстващи на Общото събрание. Тя посочи, че двете събития, станали повод за него, поставят под въпрос върховенството на правото и адвокатурата не може да бъде безучастна и трябва да вземе отношение и да говори високо и ясно.

В отвореното писмо се посочва, че докато изслушването на главния прокурор намира опора в Конституцията, то това на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава. Адвокатите изтъкват, че е недопустимо да се упражнява парламентарен контрол над представители на съда.

"Твърдо се противопоставяме и на създаването на обществена нагласа за обвързване на адвокатите с престъпни интереси", заяви колегията по повод на думите на премиера в оставка и изтъкна, че внушението, че адвокатите целят мачкана на представителите на съда и прокуратурата, е пряко посегателство срещу цялата адвокатура", пише в позицията.

Писмо със същите оплаквания разпространиха до медиите от Благоевградската адвокатска колегия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай