Адемов за Пазарджик: Трябват промени в закона

Според Закона за здравето няма конфликт на интереси на членовете на ТЕЛК – Пазарджик, които са освидетелствали председателите си и директора на болницата

Адемов за Пазарджик: Трябват промени в закона | StandartNews.com

По думите му в него има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод, те обаче не касаят други членове или председател, съобщи NOVA.

Според Закона за здравето няма конфликт на интереси на членовете на ТЕЛК – Пазарджик, които са освидетелствали председателите си и директора на болницата. Това обясни в предаването „Здравей, България” бившият социален министър и настоящ председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

По думите му в него има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод. Те обаче не касаят други членове или председател.

„В момента в България работят 74 ТЕЛК-ове, които са към държавни и общински болници. В тези комисии работят хора с призната лекарска специалност и с минимум 5 години стаж. Всеки ТЕЛК има председател и поне двама членове”, обясни д-р Адемов.

Той допълни, че тези лекари са в трудово-правни отношения с директора на лечебното заведения. А хората, които искат да се явят на ТЕЛК в определен град трябва да имат постоянен или настоящ адрес в региона от 3 месеца. „Трябва да си жител или да имаш постоянен или настоящ адрес. Второ – трябва да имаш набор от документи, които ги предоставяш в регионалната картотека по медицинска експертиза към РЗИ”, каза още бившият социален министър.

А за да се прекратят подобни практики може да се приемат и промени в закона. „Възможно е към 4-те хипотези да се добавят и тези, които станаха актуални. Всеки един народен представител може да ги внесе. Министерството на здравеопазването е в правото си да направи тези промени”, заключи Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай