Адемов: Промените за втора пенсия са в 12 без 5

Ако промените не се гласуват преди края на парламента, интересите на българските пенсионери ще бъдат накърнени

Адемов: Промените за втора пенсия са в 12 без 5 | StandartNews.com
  • Ако промените не се гласуват преди края на парламента, интересите на българските пенсионери ще бъдат накърнени

Промените в Кодекса за социално осигуряване за вторите пенсии са в интерес на осигурените лица, коментира председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Аденов /ДПС/. Но отправи сериозна критика към управляващите, че защитават в последния момент стабилността на пенсионната система, и запита защо проектът е приет от Министерския съвет в "12 без 5".

"Предложеният законопроект защитава интереса на осигурените лица. Надявам се, че той ще бъде приет до края на мандата. Ако не се приеме, не е ясно дали няма да бъдат накърнени интересите на българските пенсионери", каза д-р Адемов. И допълни, че управляващите избягват дебата за вторите пенсии, защото той би довел до негативни реакции, защото размерът им няма да отговори на очакванията на пенсионерите.

">

"В един момент се оказва, че Комисията за финансов надзор, която е държавен регулаторен орган, се обявява против проекта, който е внесен от Министерски съвет", посочи той, като добави, че голяма част от препоръките на Комисията нямат място в законопроекта, защото така се променя философията.

Председателят на социалната комисия поясни, че задачата на законопроекта е да се уреди по-детайлно фазата на натрупването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай