Абитуриенти и полиция цял ден се гонят/ФОТО/

Младите първо се събраха пред "Св. Ал. Невски", после пред НИМ

Абитуриенти и полиция цял ден се гонят/ФОТО/ | StandartNews.com

ФОТО БГНЕС

Гонка между абитуриенти и полиция. Младите хора се събраха първо пред катедралата „Св. Александър Невски”, за да си направят изпращане. Но полицията ги изгони, защото първо събирането на много хора на едно място все още е забранено и второ в съседство течеше протестната седенка на Мая Манолова.

Служител на реда обясни, че причината да ги приканват да си отидат е провеждащият се протест пред Министерския съвет. Всички зрелостници носеха с предпазни маски.

Така младите хора решиха да се преместят и колоната от украсени с балони коли се отправи към Националния исторически музей в "Бояна". А там се разрази истински купон, придружен от форсиране на двигатели на мотори и автомобили, дрифт, цветни димки и конфети, и естествено музика, която излизаше от колони, захранвани от акумулатори, предаде ДарикНюз.

„Напред към образованието и целите. Ще трябва да се стремим напред и нагоре, защото без цели няма как да стане. Аз ще ходя в Холандия с информационни технологии. Искам да завдърша там и да се върна в България, защото съм родолюбец“, каза Александър Алексиев от Търговско-банковата гимназия.

Ванеса Гетова, която е от 2 СУ пък сподели, че се е почувствала обидена от факта, че абитуриентите са били изгонени от площада пред „Александър Невски“ и добави, че е кофти да си абитуриент по време на пандемия, но е щастлива, че въпреки всичко са успели да се организират и да се съберат.

„Предстоят много важни кандидатстудентски изпити в Медицинския университет и стискам палци да ги взема. Мечтая да уча стоматология. Кариера тук в България, защото който иска да успее тук, не в чужбина. Много хора казват, че в България няма късмет, но това не е така“, убедена е Ванеса и подчертава, че това, което гони младите хора от родината, е липсата на работни места.

Цвети, която завърши 12-то училище, пък не смята, че са кризата ги е прецакала, защото всички са заедно и са си направили едно хубаво изпращане. „Ще имам образование в България, в Медицинския унивверситет. Кариера също в България. Обичам България и тя дава възможности“, каза тя.

Малко по-късно, полицията изгонени зрелостниците и от там, и ги призова да се приберат по домовете си.

Младите обаче казаха, че въпреки забраната да се събират, повечето от тях ще празнуват тази вечер. Според тях, този ден е единствен в живота и се надяват, че никой няма да им попречи да се разделят достойно с ученическите си години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай