A1 и НАПГ подкрепиха 81 уязвими деца чрез програмата „Родители+“

Всяко четвърто дете от всички близо милион и триста хиляди деца в България на възраст до 17 години е в риск от бедност

A1 и НАПГ подкрепиха 81 уязвими деца чрез програмата „Родители+“ | StandartNews.com
  • Всяко четвърто дете от всички близо милион и триста хиляди деца в България на възраст до 17 години е в риск от бедност.
  • Чрез програмата „Родители+“ социалните сътрудници достигат до уязвими семейства, при които не само доходите, но и липсата на образование и умения за полагане на родителски грижи поставят децата им в риск от пренебрегване или изоставяне.
  • А1 ще инвестира близо 100 000 лева до края на 2021-а година, за да се намали риска от изоставяне или пренебрегване на децата.
  • Инициативата идентифицира конкретните нужди на всяко родно семейство, предоставя финансова и емоционална подкрепа, съдействие пред институции и други.

81 деца от 78 икономически уязвими семейства бяха подкрепени от А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) чрез програмата „Родители+“ през първата половина на 2020 година. Инициативата, финансирана от А1, се реализира в 14 областни града в страната от приемни родители, обучени за социални сътрудници. А1 дългосрочно подпомага инициативите на НАПГ, насочени към увеличаване на броя на децата в България, които растат в развиваща семейна среда. Близо 100 000 лева ще инвестира А1 до края на 2021 година, за да се намали опасността от раздяла между родните семейства и техните деца. През последните 10 години А1 е инвестирала общо над половин милион лева за каузата на приемната грижа у нас под различни форми на финансиране.

Всяка година близо 200 малки деца се разделят със собствените си родители, като голяма част от тях постъпват в домове или приемни семейства, след като са отглеждани от един родител или в многодетни семейства. От друга страна подкрепата на родното или разширеното семейство и приемната грижа за деца с увреждания не винаги е достатъчна и това често крие риск от изоставяне на децата. Целта на програмата „Родители+“, която се провежда през 2020 година с част от инвестицията от А1, е да насърчава родните семейства да разпознават по-добре потребностите на децата си и да търсят подкрепа за това, когато чувстват затруднения. Инициативата обхваща 14 областни града в България, в които приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители в риск от изоставяне на децата си. Приемните родители, които работят по програмата, предоставят обучения в грижа, помагат със съдействие пред институции и други.

Всяко четвърто дете от всички близо милион и триста хиляди деца в България на възраст до 17 години е в риск от бедност, показват данните на НАПГ. Чрез програмата „Родители+“ социалните сътрудници достигат до уязвими семейства, при които не само доходите, но и липсата на образование и умения за полагане на родителски грижи поставят децата им в риск от пренебрегване или изоставяне. Сред основните причини за икономическата уязвимост е липсата на заетост и доходи от труд на родителите. Това обяснява до голяма степен и статистическите данни, че седем от десет деца на хора с начално или без образование живеят в бедност. Затова подпомаганата от А1 инициатива „Родители+“ играе важна роля за децата и семействата, особено в условията на COVID-19, когато рискът от безработица значително се повиши. Социалните сътрудници осигуриха подкрепа за 50 семейства със средства за храна, обувки и учебни материали по време на извънредното положение в страната. Програмата финансира и закупуването на лекарства от първа необходимост, прегледи при конкретни специалисти, както и заплащането на разходи за здравни грижи за малките деца.

Друг фактор, който влияе на икономическата уязвимост и така създава предпоставки за изоставяне или пренебрегване на децата, е числеността на семейството. Данните сочат, че семейства с три или повече деца са с 50% риск да живеят в лишения. Според тях всяко пето дете в България живее в лоши жилищни условия, а 60% са в пренаселени домакинства и нямат адекватни условия за живот. В тази насока по програмата „Родители+“ до момента са подпомогнати 10 семейства със средства за закупуването на легла и матраци за децата. Едно семейство получи финансиране за базов ремонт вкъщи, с който да осигури нормални битови условия за живота на децата си.

Близо 4700 деца у нас са отглеждани от близки и роднини, а не от родните си семейства, поради реален риск за живота и здравето им или лоша грижа. Въпреки това част от тях продължават да живеят в бедност и лишения. За да подпомогне стандарта на живот на децата, програмата „Родители+“ подкрепи 5 семейства на роднини (най-често баби и дядовци), които се грижат за децата на емигрирали родители. Помощта беше не само за най-неотложните нужди като дрехи и обувки, но и с такси за спортни занимания и други школи.

Приемната грижа, с чиято кауза А1 се ангажира дългосрочно, дава възможност на над 2000 деца в България да растат в нормална и спокойна среда. Те са изведени от родните си семейства по преценка на държавата поради недостатъчно сигурна и добра грижа при биологичните си родители. Не са малко случаите, обаче, в които при навършването на пълнолетие, младежите, напускащи приемна грижа остават без подкрепа, доходи или дом. В много от случаите навършилите пълнолетие младежи, сред които има и такива с увреждания, продължават да живеят с приемните си семейства, за което държавата не оказва финансова подкрепа. Програмата „Родители+“ предостави и финансова помощ на трима абитуриенти, напускащи приемна грижа, като се погрижи за разходите им за наем. Инициативата подпомага също и приемни семейства, които продължават да се грижат за младежи с увреждания, след като са навършили 18 години и официалното им настаняване е приключило.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай