Вторник,

63 % от жените в транспорта тормозени на работното място

От: Администратор -
A
A
A

63% от жените в транспортния сектор признават, че поне веднъж са били жертва на насилие на работното място. Това показва проучване на Европейската транспортна федерация, представено на заключителната конференция по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост" (EVE), реализиран с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Двудневният форум се организира от Съюза на транспортните синдикати в България и се проведе в навечерието на Международния ден на жените в Правец.
Проучването беше представено на форума от Ингалена Хайних, политически асистент по проблемите на равнопоставеността към Европейската транспортна федерация (ЕТФ). Анкетирани са 1444 жени от целия транспортен сектор. Данните са стряскащи – 63% от тях признават, че поне веднъж са били жертва на насилие на работното място, а една четвърт смятат, че насилието е привично за сектора и е част от професията. Анализът на проучването показва, че насилието на работното място оказва влияние върху безопасността, здравето и благосъстоянието на жените. Става ясно, че това е основна причина за ниската заетост на жени в сектора, които напускат, защото се чувстват несигурни. Резултатите от проучването показват, че проблемът има и сериозно икономическо изражение. Насилието прави сектора непривлекателен за работа, а в Европа има сериозен недостиг на работна ръка в транспорта, особено младежи. Необходимо е да се предприемат спешни мерки за преодоляване на бариерите и подобряване на условията на труд, в това число за елиминиране на тормоза и насилието на работното място, показва още анализът на проучването.
По време на форума беше представен и проектът на ЕКП „Сигурност у дома, сигурност на работното място", който включва проучване, направено в 11 европейски страни, сред които и България. В него опитът на СТСБ от транспортния сектор бе оценен като добра практика на световно ниво и бе включен по-късно в доклад на Международната организация по труда за насилието и тормоза на работното място с 4 добри практики на синдикатите за ефективни действия срещу насилието. Това е българският принос за постигане на повече равнопоставеност на жените на работното място. „Радваме се, че всичко за което сме работили през годините, бе високо оценено и споделено с колегите ни от цял свят. Нашият опит е ценен, защото почива на базата на дългосрочно стратегическо планиране и комплексен подход по проблема", коментира председателят на СТСБ и вицепрезидент на ЕТФ Екатерина Йорданова.
В конференцията по проекта „Жените в транспорта – обучение за стойностна заетост (EVE)" участваха близо 100 синдикални лидери и гости. Проектът обръща особено внимание на ролята на синдикатите в процеса за постигане на равенство между половете в един от най-доминираните от мъжете сектори. Той се реализира от СТСБ и ЕТФ. Асоциирани партньори по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция).
Основната му цел е насочена именно към промяна на тази статистика чрез постигане на по-добра работна среда в транспорта и привличане на повече жени на работа в него, а от там и до по-добри икономически резултати.
Проектът разработва цялостна обучителна програма и подготвя мрежа от преподаватели в синдикалните организации по темите, свързани с равенството на жените в транспорта. Пакетът на ETФ съдържа 4 модула и наръчник с насоки за използването им от всеки, който ще провежда обучение по темите: „Овластяване на жените", „Колективното договаряне за жените", „Здравословни и безопасни условия на труд за жените" и „Борба с насилието над жените".

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички