90-120 млн. лв. губи хазната от незаконни цигари

Нелегалната търговия е около 5% и намалява драстично спрямо десетилетие по-рано

90-120 млн. лв. губи хазната от незаконни цигари | StandartNews.com

Между 90 млн. и 120 млн. лева е загубата на хазната от незаконна търговия с цигари за 2018-а година, изчислиха анализаторите от Института за пазарна икономика и Центъра за изследване на демокрацията. Според икономистите нелегалната търговия е около пет на сто и намалява драстично спрямо десетилетие по-рано.

Около 3 милиарда лева са постъпленията в хазната от облагането на тютюневи изделия миналата година.

В момента нелегалният сектор е рекордно нисък, което се дължи на няколко фактора - растящите доходи, акцизна политика и ефективна борба с контрабандата, обясни анализаторът Тихомир Безлов.

"Ако в Западна Европа приходите в бюджетите им от ДДС върху тютюневите изделия са между един и два процента - говорим за Франция, Германия, Холандия, то в България са 10 процента", обясни експертът.

Легалните цигари в България са скъпи, ако ги съпоставим с доходите на населението, изчисли Петър Ганев от Института за пазарна икономика. "В България около 17 процента от дневния разполагаем доход струва една кутия цигари, средното за Европа е 10,8%", сравни Ганев.

От ИПИ установяват противоречива съдебна практика при установените случаи на контрабанда.

Прясно: Митничари хванаха 1400 кутии в автомобилен тайник

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ откриха 1375 кутии (27 500 къса) цигари без български акцизен бандерол в пригоден тайник във фабрични кухини на лек автомобил с българска регистрация, съобщиха от Агенция „Митници“.

Колата е влизала в страната от Турция. Пристигнала е на Митнически пункт Лесово  късно през нощта  на 30.05.2019 г. на трасе "Входящи леки автомобили и автобуси".  Автомобилът е селектиран от екип на митническа мобилна група за щателна митническа  проверка.

След като шофьорът и пътникът, български граждани, са заявили, че не внасят нищо за деклариране, при проверката митническите служители откриват, след  демонтиране на предната дясна седалка на автомобила, тайник пълен с цигари. Иззети са 600 кутии цигари с марки  „MM Classic Slims“ и „MM Special Slims“, 596 кутии цигари с марки „Karelia Slims“ и „Karelia Ome Superslims“ и 179 кутии цигари с марка „ASSOS Slims“- всички без български акцизен бандерол, част от тях с надписи “DUTY FREE”.

Установено е, че цигарите са собственост на пътника в автомобила - български гражданин, срещу когото е съставен акт за установеното митническо нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай