85% от родителите искат децата в клас

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев

85% от родителите искат децата в клас | StandartNews.com

Повечето от родителите - 85 на сто, са за присъствено обучение на учениците, каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" край Варна, където се проведе форум на Синдиката на българските учители към КНСБ.

По думите му данните са събрани чрез социологическо проучване. Вълчев уточни, че едва 16 процента от родителите подкрепят дистанционното обучение, съобщи БТА.

Повечето от възрастните отчитат, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити особено по отношение на социализацията, допълни министърът.

Според него голям проблем за дистанционното обучение е фактът, че има много родители, които не проявяват отговорност към образованието на децата си.

Това, което постигнахме с механизма за съвместна работа на институциите по връщането на отпаднали от системата ученици в класните стаи, до известна степен бе заличено, посочи Вълчев.

И открои като проблем и това, че част от родителите са неграмотни, така че дори да искат, не могат да помагат на децата си.

Много вероятно е в по-студените месеци епидемичната ситуация да се влоши и заради грипните вируси, но ние ще бъдем в готовност за "превключване" на системата от присъствено към друг тип обучение, каза още Вълчев.

По думите му министърът на здравеопазването ще определя прагови стойности за заболеваемостта и при достигането им учениците ще преминават към електронно обучение по общини или по области.

Ясно е, че при всички случаи системата ще има нужда от заместващи учители и сме призовали висшите заведения да ни дадат списък със студенти, които могат да поемат такива задачи, допълни Вълчев. По думите му резерва могат да попълват и вече завършилите определени специалности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай