7 партии в парламента при избори днес

Това прогнозира Галъп

7 партии в парламента при избори днес | StandartNews.com

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл".

С 22,9 на сто от онези, за които може да се очаква да гласуват, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 19,2 на сто.

Данните са моментна снимка към средата на януари и не са прогноза за изборен резултат, уточняват от "Галъп".

Това е заради неяснотата в очакваната изборна активност, както и заради цялостната тревожна обществена атмосфера.

Според данните 12,4 на сто са очакваните гласове за "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов като че ли засега спира своя ръст и времето ще покаже дали това е стъпало нагоре или плато, посочват от "Галъп".

При ДПС резултатът от 10.9 процента сега от потенциалните гласуващи може да се окаже и долна граница, ако се има предвид наблюдаваната в последните месеци и очакваната мобилизация на партията, смятат анализаторите.

Макар и вече да не увеличава подкрепата си, ДБ също зае трайно свое място сред партиите с изгледи да са в парламента, през този месец - с 6,2 на сто, коментират от "Галъп".

При ВМРО с НФСБ (4,6 на сто) също ще са важни вътрешните разпределения, посочват от "Галъп". Сериозната относителна тежест на ВМРО там се фиксира от поредица изследвания в последните месеци и вече почти се покрива с обобщения образ на Обединените патриоти, според анализаторите.

Мрежата на Мая Манолова, която е сега с изравнени шансове с ОП - "Изправи се.бг", заедно с "Отровното трио" и редица други формации. С 4.5 на сто този микс се утвърждава като потенциален участник в следващия парламент.

От останалите сили изпъкват "Воля" (2.1 на сто) и "Възраждане" (1.4 процента).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай