45 творци от различни жанрове получиха награди в навечерието на 24 май

Рангел: Артистите сме суетняци

45 творци от различни жанрове получиха награди в навечерието на 24 май  | StandartNews.com

София. Рангел Вълчанов изпрати дъщеря си Ани, за да получи "Златен век" (огърлие) вместо него в Министерството на културата, където Владимир Пенев раздаде призове на гилдията в навечерието на 24 май. Режисьорът на "Малкият остров" и "А сега накъде" проводи и писмо до събратята си.

"Съжалявам, но не мога лично да присъствам на този тържествен акт. Моля да ме извините, но здравословното ми състояние и по-специално външният ми вид не е много привлекателен за подобни тържества. Още повече че много от нас си падаме малко суетняци и сме готови да се поддадем на подобни изкушения - по всяко време и повод. Съвременната цивилизация създаде конкурси и фестивали и заедно с тях и правилата, според които с дипломи и стипендии се родиха и така наречените благодарствени слова на наградените. Без тях е немислимо и е неприлично сега аз, в моето задочно неприсъствие, да правя революционни промени в господстващите клишета и с наведена глава развълнуван да бъда новатор. Затова и аз, като всички останали, попаднали в подобно представление, ще изкажа моята благодарност към съответните институции, а също и към неизбежните близки и далечни роднини, верни приятели заедно с домашните им любимци - котки, кучета, риби в аквариуми, папагали в клетки и т.н." След овациите на съсловието за Рангел на сцената излезе народната певица Дина Колева, която е стратегът на "Бистришките баби", влезли в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Тя получи същото отличие, придружено от 3000 лева.

Звезда "Златен век" получиха няколко дами и господа с доказано присъствие в родната култура. Калин Донков, който нямаше глас, все пак успя да припомни, че някога, може би на друг стадий от развитието на обществото ни, ще се усетим, че сме длъжници на Златния век - в миналото и в бъдещето. Изкуствоведът Бисера Йосифова, която също отнесе "звездата", върна лентата назад. Докато тя е заместник-министър на Божидар Абрашев, той иска от нея да формулира на какви точно артисти ще бъдат връчвани въпросните награди. "На стари, болни, бедни и талантливи", категорична е тогава дъщерята на Веселин Йосифов. Ирина Мутафчиева, шеф на Националната галерия за чуждестранно изкуство, пък обясни, че в техните институции само привидно всичко изглежда бавно и полека, а всъщност ври и кипи. "Доживях този миг да се прегърна с Владо Пенев като министър на културата. Още повече че сме го правили много пъти по сцените", пошегува се Марин Янев, когато излезе за своята награда. "Много ми харесва отличието - а и аз съм човек на вековността", включи се и неговият стар приятел, състудент и партньор в "Търси се стар клоун" Стефан Мавродиев. "Златен век" и печат на Симеон Велики имаше за 93-годишната поетеса Ана Александрова, за Божидар Икономов, Светозар Донев, Петър Чуклев, Аня Михова, за Астор (Антраник Арабаджиян) и Корли (Никола Петров). Илюзионистите обещаха все така да мамят феновете от сцената. "Защото те ни ръкопляскат, без да се впечатляват от лъжите ни", пошегуваха се и двамата.

Към тази група отличени се присъединиха директорът на Музикалното училище "Любомир Пипков" Милка Митева, поетът Георги Борисов, хоровият диригент Валентин Бобевски, певецът Мустафа Чаушев. Грамота получиха девет млади артисти, между които режисьорката Неда Соколовска, актьорите Владимир Карамазов и Христо Ушев, Станислав Генадиев - хореограф и танцьор, цигуларката Кристина Хинова.

Като меценат на годината бе отличен бизнесменът Лъчезар Цоцорков, който постоянно подкрепя културата. Той построи и подари на родния си Панагюрище музея, където излагат световноизвестното съкровище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай