300 лв.на месец за дете без забавачка

Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев

300 лв.на месец за дете без забавачка | StandartNews.com

Родителите на малчугани, които не са приети в детска градина или училище поради недостиг на места, ще могат да бъдат компенсирани с 300 лв. на месец. Това обясни пред „Монитор” образователният министър Красимир Вълчев. Държавата ще ги подпомага със сумата, ако хлапетата са записани в частна образователна институция или са отглеждани и обучавани от лица, предоставящи организирани услуги.

„При сформирането на сумата се събират трите държавни образователни стандарта –за институция, за група и за дете. Сумата на тези стандарти се разделя на броя на децата и се получава сумата, която държавата плаща годишно на дете”, обясни механизмът Вълчев.

Така за дете на 3 и 4-годишна възраст държавата дава около 3600 лв. на година, а за 5 и 6-годишните с около 200 повече. Следователно родителите на неприетите хлапета могат да получават съответно компенсация около 300 лв. за по-малките и 315 лв. за по-големите.

За сумата ще може да се кандидатства, когато родителите са ги записали децата в частно училище или детска градина, или имат разходи за заплащане на такса и възнаграждения по договори за отглеждане и обучение, сключени с лица, които предоставящи организирани услуги за деца (образователни кооперативи).

„По този начин ще се гарантира равнопоставеност и максимално широк обхват на прилагането на постановлението”, пише в доклада с мотивите си за предложението Вълчев.

В наредбата е посочено, че средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, се изплащат на родителя в размер на действително извършените разходи за отглеждане и обучение за всеки месец, но не могат да надвишават средствата, които държавата дава за отглеждане на едно дете.

Така, ако родителите броят на месец 800 лв. за такси, то от държавната хазна ще дойдат около 300 лв, а остатъка ще трябва да заплатят от собствения си джоб. В същото време, ако даден месец имат по-ниски разходи за обучение на хлапето си – 250 лв, няма как да получат 300 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай