300 лв. помощ за семейства с ученици, кой може да ги вземе

Парите се отпускат на децата от 1-и и 7-и клас

300 лв. помощ за семейства с ученици, кой може да ги вземе | StandartNews.com

Над 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас на държавните и общински училища през учебната 2021/2022 г., получават еднократна помощ от 300 лв.

За първи път финансовата подкрепа се изплаща на всички родители на първокласници и осмокласници, кандидатствали за този вид подпомагане, независимо от техните доходи, съобщиха от Агенцията за ссоциално подпомагане.

Еднократната помощ е отпусната на 51 395 семейства на първокласници за 52 478 деца и на 48 859 семейства на осмокласници за 49 674 деца.

Финансовата подкрепа дава възможност всички родители да закупят без затруднения основните пособия, необходими за учениците. Тя се получава при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Предоставя се и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник/попечител.

Сумата се изплаща на два транша – първата половина след влизането в сила на заповедта за отпускането, а втората – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай