22 станции ще мерят качеството на въздуха в София

Столичната община изпълнява проект, финансиран изцяло с европейски средства

22 станции ще мерят качеството на въздуха в София | StandartNews.com

Най-късно до 1 декември ще заработят общо 22 сензорни станции за следене на показателите на атмосферния въздух на територията на Столичната община. До края лятото те ще бъдат монтирани в различни райони на града, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на монтирането на първата станция в район "Красно село".

Столичната община изпълнява проект, финансиран изцяло с европейски средства по програмата "Балкани - Средиземно море", насочен към целия регион. Партньори на София по него са Никозия, Тирана, Скопие и Солун, каза Фандъкова. Бюджетът, отпуснат на Столичната община, е 500 хил. евро и е предвиден за закупуването и монтирането на станциите, за анализ на данните от тях и за създаване на модел, който да помогне на общината да предприе съответните мерки. Общият бюджет на проекта за всички градове, партньори по проекта, е 1,4 млн. евро, съобщи кметът.

По думите й това е първата система на СО за измерване на качеството на въздуха. Информацията от тези станции ще даде възможност общината да реагира и да предприемаме мерки, а на гражданите - да са информирани. Данните ще бъдат достъпни в реално време на сайта на общината, заедно с информацията от петте измервателните станции на Изпълнителната агенция "Околна среда". Определянето на местата за поставяне на 22-те станции е в следствие на много сериозен научен анализ, обясни кметът Фандъкова.

Новата система ще допълва тази на Агенцията по околна среда, чиито показатели, гражданите отдавна могат да следят онлайн. Нашата амбиция и цел беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, каза кметът. Тя припомни, че общината изпълнява програма от над 100 мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Едно от важните направления в тази програма е по-добра информираност на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай