2100 вече се преброиха

Те са участвали в пробното електронно преброяване на населението

2100 вече се преброиха | StandartNews.com

2100 българи вече са се преброили. Те са участвали в пробното електронно преброяване на населението, които Националният статистически институт стартира в 00:00 часа на Светли Понеделник.

От 20 до 30 април българите могат да участват в „генералната репетиция“ за националното преброяване на населението през 2021 г. От Националният статистически институт очакват близо 70% от населението да се възползва от електронното преброяване през следващата година, съобщи за бТВ директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Христова Костова. По думите ѝ преди 10 години близо 42% населението са избрали електронната форма.

 

Пробното преброяване у нас ще се проведе само чрез електронна преброителна карта. Всички, които искат да се преброят, могат да го направят до 30 април онлайн.

„Това е пробно преброяване, целта е да тестваме инструментариума и организацията. Поради епидемичната обстановка не може да осъществим пробно преброяване с преброители, затова се взе решение то да бъде само електронно“, уточни Костова. По думите ѝ нямат все още статистика колко отнема попълването на анкетната карта, но предупреди хората да си отделят поне 15-20 минути. Костова уточни, че почти няма разлика между електронния и хартиения въпросник – при аналоговата форма има част, която се попълва от преброителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай