2018-та: Купете си ново жилище

Апартамент с две спални в затворен комплекс сред зеленина и водни площи е хитът във Варна

2018-та: Купете си ново жилище | StandartNews.com

Исторически ниски нива на лихвите по заемите през отминаващата 2017-та година беляза пазара на недвижими имоти с все по-голямо търсене. Непрекъснато увеличаващият се брой на клиентите, желаещи да купят свой дом, вместо да живеят под наем, или решили да увеличат жилищната площ за порастналото си семейство, доведе и до известно увеличение на цените. За разлика от предкризисните години - 2008-а например, когато имотният бум се развиваше в условията на високи цени и високи лихви, сега изгодните ипотечни кредити правят покупката на ново жилище привлекателна за все повече хора.
Лихвите по жилищните кредити продължават да спадат и в момента са между 3 и 4%, показват данните на БНБ за септември. При жилищните заеми в левове средната лихва намалява с 0.02 процентни пункта до 3.88% и така вече е под 4% - рекордни за българския кредитен пазар нива.

Ипотечните заеми в евро също поевтиняват - с 0.20 процентни пункта до 4.13%.

На фона на тази обща тенденция се очертават и някои основни характеристики в търсенето на имоти в големите градове.

Жилище с две спални в затворен комплекс, осигуряващ денонощна охрана и зони за отдих сред зеленина и водни площи. Това например, е хитът на пазара за недвижими имоти във Варна през последните няколко месеца, сочат анализите на брокерските агенции в града.

Към този тип имоти проявяват интерес купувачи от чужбина и други градове в страната с цел инвестиция, но най-вече млади семейства, които заменят едностайните апартаменти от първите години на съжителството си с нови - по-големи, в които да има достатъчно място за децата и по-качествен живот.

Именно този факт накара инвеститорите на най-новия жилищен комплекс от затворен тип във Варна – „Лабиринт", да променят част от разпределнието в сградите на ул. "Академик Андрей Сахаров" 9. Пет от шестте близо 300–квадратни четиристайни апартамента вече се предлагат като двустайни и тристайни. „Потребителят не търси просто брой стаи, в които да живее, а пространство и комфорт", показва опитът на екипа на „Лабиринт". Затова жилищен комплекс „Лабиринт" предлага двустаен апартамент с близо 30 кв. м дневна и спалня с дрешник, тристаен с 42 кв. м дневна и две спални с дрешник към всяка или пък бижуто – четиристаен апартамент с 40 кв. м дневна, просторни детски или гостни спални и невероятен Master bedroom – основна спалня с прилежащ дрешник и санитарен възел. Достатъчност. И това не е всичко. Апартаментите се намират на последния 9-ти етаж на сгради А, В, Г, Д и Е и предлагат уникална гледка от птичи поглед към морската столица на България.

Комплексът е само на 2 спирки с градския транспорт от Катедралния храм "Свето Успение Богородично". Разположен е на терен с площ от 12 145 м2, от които застроени са по-малко от 2 400 м2. Останалата част е предназначена за озеленяване, детски площадки и зони за почивка с водни площи. Материалите и проектирането осигуряват максимално качество на живот. Проектантите от STARH Stanislavov architects са се погрижили за оптималния размер на помещенията, предимно жилища с 2 и 3 спални - всички с благоприятно георграфско разположение.

Шестте сгради трябва да са готови до пролетта на 2018 г. Блокове В, Г, Д и Е вече имат акт за приемане на конструкцията (Акт № 14), съобщават инвеститорите от „Мавели" АД. Блок В, Г, Д и Е не само достигнаха до етапа на т. нар. груб строеж, но и устремено се движат към следващата стъпка.

Към момента са положени ВиК и електроснабдителните системи на всички апартаменти в четирите тела. Завършващите елементи (напр. водомери и електромери, ключове и контакти) ще бъдат монтирани на по-късен строителен етап.
На 100% са приключили довършителните работи по стените и таваните - както в апартаментите, така и в общите части на четирите сгради. Подовите настилки в апартаментите са напълно готови. Предстои полагане на гранитни плочи в общите части на последните 3 етажа на тяло Е.

Фасадите на сгради В, Г, Д и Е вече са покрити с топлоизолационният пакет. Изцяло е положена минералната мазилка на сграда Е. Работата продължава върху западните фасади на сгради Г и Д. Почти изцяло са монтирани HPL плоскостите на лоджиите на сграда Е.

Монтирана е немска шесткамерна PVC дограма с двоен стъклопакет на сгради В, Г, Д и Е. Във всяка от сградите е поставен асансьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай