2000 лв. глоба за непочистена спирка

2500 снегорина и друга техника са готови да чистят снега от републиканските шосета тази зима

2000 лв. глоба за непочистена спирка | StandartNews.com

2500 снегорина и друга техника са готови да чистят снега от републиканските шосета тази зима. Това съобщиха за „Монитор“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера. В бюджета на агенцията са предвидени 30 млн. лева за борба със снежинките. Осигурени са и достатъчно материали за обработка на шосетата - пясък ,coл и кaлциeв дихлoрид. В складовете има над 68 000 т сол, нaд 89 000 т пяcък и около 3000 т химически вещества, с които ще се пръскат автомагистралите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе оперативка вчера със зам.-кмета Десислава Билева, представители на Столичния инспекторат, дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и управителите на фирмите, ангажирани с почистването на града,.

Фандъкова възложи да бъде създадена организация и снегопочистващата техника да бъде разположена на определените от Столичния инспекторат 66 местостоянки . Приоритетно ще се почистват улиците, по които се движи градският транспорт, както и стръмни места и мостове в града, където се очакват заледявания.  Управителите на фирми имат задачата да създадат и нужната организация за почистване на спирките и подходите към подлезите. Малките машини за почистването на вътрешно кварталните улици са 78.

При непочистена спирка до 7,30 сутринта фирмата отнася 2000 лв. глоба. Миналата година София вдигна глобите за зимно почистване. Повишаването им бе заложено в новите договори на фирмите, поддържащи улиците през зимния сезон. Промяна имаше при санкции за натрупване на сняг около стволовете на дърветата от 200 на 500 лв. При разпръсване на смеси от каросериите на камиона фирмата се глобява с 1000 лв., което бе ново. За изхвърляне на сняг извън определените за това места глобата се промени от 500 на 1000 лв.

От миналата зима в складовете на „Чистота“ има останали 2100 тона сол. Предстои доставката на още 1900 тона сол, като поръчката е на община Пловдив. В „Чистота“ имат и наличност от 50 тона калциев дихлорид. За десета поредна зима градът ще бъде обработван срещу сняг и поледици само със сол и химически препарати.

Поддържането на улиците и пътищата във Варна през зимния сезон ще се осигурява от 4 фирми, разпределени по райони и кметството.

 40 машини, специализирани за почистване на сняг са осигурени за зимния сезон в община Бургас. Всички те са оборудвани с необходимите средства за работа в екстремни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай