20 млн. лв. за храна по домовете

Рано е да се говори за мораториум върху битовите сметки

20 млн. лв. за храна по домовете | StandartNews.com

20 млн. лв. ще получат допълнително до дни общините, за да развиват услугата "Домашен социален патронаж". С нея социалните работници посещават възрастните хора, носят им храна и се грижат за тях.

"Близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата "Домашен социален патронаж". В следващите 3 дни общините ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят тази услуга за хората с увреждания и хората, които са под карантина. Общините организират тази дейност", съобщи социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.

 

По отношение на искания от соцлидера Корнелия Нинова мораториум върху битовите сметки, Сачева заяви, че е прекалено рано да бъдат вземани подобни драстични мерки. Освен това трябва да се потърси добър баланс между какво трябва да получи държавният бюджет, за да бъде разпределено впоследствие на хората. Тя уточни, че правителството е готово да взима динамични решения.

В петък 26 души са пуснали заявления да излязат на трудовата борса, а днес ще има по-подробни разчети.

"Тези решения трябва да бъдат вземани по препоръка на Националния щаб. При силна мобилизация на обществото и при спазване на съответната дисциплина, мерките могат да не бъдат най-строгите", заяви Сачева по въпроса дали не трябва да бъде наложена пълна карантина на страната.

"Виждате, че речта на Мутафчийски, която действително беше много силна, подейства мобилизиращо на обществото. Може би хората все още не осъзнават колко сериозно е положението. Същевременно е добре да казваме и това, че независимо от разрастващите се мащаби на болни хора, имаме 93%, които оздравяват. Дори и при рисковите възрасти имаме хора, които оздравяват", обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай