2 500 лв. за фалшив ТЕЛК

Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК решения са реализирани в област Разград, разясни МВР-шефът

2 500 лв. за фалшив ТЕЛК | StandartNews.com

Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в Народното събрание за ТЕЛК-ове, предаде Агенция „Фокус“. 

По думите на министъра има фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК. 

„Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати, да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес схема“, заяви още министърът. 

Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК решения са реализирани в област Разград, отговори министърът на запитване, какви действия е предприело ведомството за разкриване на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната. 

„10-те области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са: Силистра - 28,61%, Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %, Разград - 18,31%, Монтана - 17,54%, Перник - 16,97, Плевен - 15,96% Кюстендил - 14,89%, София област - 14,75% и Ловеч - 14,52%“, обясни Маринов. 

Той уточни, че е създадена ситуация за оперативната обстановка и разкриване на престъпната дейност. „За целта са проведени 384 беседи, с лица, на които са отпуснати пенсии за инвалидност“, отбеляза вътрешният министър. 

„Най-много досъдебни производства са реализирани в област Разград. През месец януари 2019 г. на територията на страната са направени проверки на общо 41 преписки, като най-много такива преписки са извършени в Столичната областна дирекция“, допълни той. 

„През 2019 г. са образувани общо 29 досъдебни производства, като отново най-много са регистрирани в област Разград. Всички 29 досъдебни производства са на производство и към момента при разследващ полицай“, отчете Младен Маринов. 

Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Александър Сиди. 

„В процеса на работата по тези случаи бяха установени различни суми, които са давани на посредниците. Най-ниската констатирана сума е 200 лв., която е дадена за подкуп. Основните суми варират от 600 до 2500 лв. Сумата е била определяна в зависимост от това колко човека участват в дадената верига и за кого са предназначени сумите“, каза гл. комиар Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай