168 бг младежи ще пътуват без пари из Европа

Брюксел финансира програма, чрез която младите хора могат да опознаят различни култури на Стария континент

168 бг младежи ще пътуват без пари из Европа | StandartNews.com

14 536 младежи на 18-годишна възраст ще имат възможност да пътуват без пари из Европа. Те ще ползват за един месец безплатни карти за пътуване с влакове  DiscoverEU („Открий ЕС“), съобщиха от Европейската комисия. 

168 от тях са българи. Такава е квотата на Европейския съюз за страната ни, определена според нейното население.

Целта на  програмата DiscoverEU на ЕС е младите хора да опознаят различните култури на Стария континент. 

Подборът е направен между почти 80 000 кандидатури. Младежите ще могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души между 15 април и 31 октомври 2019 г. за период до 30 дни. Мнозинството от тях ще се придвижват с влак, като в извънредни случаи ще използват други видове транспорт.

"Близо 180 000 младежи от цяла Европа кандидатстваха в двата кръга на инициативата през 2018 г. Благодарение на нея сме дали шанс на около 30 000 млади хора да опознаят културата и традициите в Европа и да изградят контакти с други пътуващи и с жителите на местата, които посещават", каза еврокомисарят Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта.

Освен картата за пътуване, младежите ще получат напътствия преди отпътуването и ще могат да установят връзка помежду си чрез социалните мрежи. Ще бъдат информирани и за специалните възможности, от които могат да се възползват, например намаления на цените на билетите за музеи или културни обекти, участие в образователни дейности или мероприятия за добре дошли, организирани от жителите на местата, които посещават.

Инициативата започна през юни 2018 г. с бюджет от 12 милиона евро. Първият кръг на DiscoverEU предостави възможност на около 15 000 младежи да пътуват из Европа.

За 2019 г. Европейският парламент одобри 16 милиона евро за инициативата. Комисията възнамерява да стартира следващия кръг за подаване на кандидатури през лятото на 2019 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай