100 деца ваксинирани в болницата по детски болести в София

За миналата година там са били хоспитализирани 154 малки пациенти с COVID-19

100 деца ваксинирани в болницата по детски болести в София | StandartNews.com

През имунизационния център на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” от началото на ваксинационния период (23 декември 2021г.) до момента са преминали 100 деца на възраст от 5 до 11 години.

Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Благомир Здравков. Той уточни, че ваксината е педиатрична, с три пъти по-ниска концентрация на активното вещество и редуциран обем на инжекционната доза, което при децата осигурява същия протективен ефект, както при възрастните.

Ваксината срещу COVID-19 е безопасна и над 90% ефективна в превенцията на заболяването. Специалистите препоръчват дозите да се поставят най-вече на деца с хронични заболявания, тъй като те са високорискова група при протичането на инфекцията.

В лечебното заведение до момента няма установени усложнения или сериозни нежелани реакции при децата, на които е поставена ваксина.

„Ние сме предприели всички нужни мерки за организация на работата на болницата в извънредни условия. Ще подчертая, че отговорното отношение на гражданите и спазването на противоепидемичните мерки намаляват опасността от широкото разпространение на вируса, което дава възможност на нашия екип да приеме и помогне на всички нуждаещи се деца”, заяви директорът на педиатрията д-р Благомир Здравков.

Той съобщи също, че през изминалата 2021г. 154 деца с COVID-19 са постъпили за болнично лечение в COVID-отделението на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”. От тях 30 са били новородени, а  29 - с мултисистемен постковиден синдром. Най-много хоспитализирани – 41, са били лекувани през месец ноември миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай