1 млрд. лева изпрали Евгения и Николай Баневи

След прецизиране на обвиненията двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за пет отделни престъпления...

1 млрд. лева изпрали Евгения и Николай Баневи | StandartNews.com

На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи, съобщиха от прокуратурата. Според държавните обвинители повече от 84 млн. долара са били присвоени от семейство Баневи за последните 13 години.

"Основно за 5 престъпления, като щетата, причинена от присвояването и данъчните престъпления е над 90 млн. лв. Към наказателна отговорност ще бъде привлечена и майката на г-н Банев", каза Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

"Майката на г-н Банев е участвала в управлението на множество дружества от холдинга "АКБ Форест". Тя е и активен участник в прането на пари", каза прокурорът Мария Дойчева.

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.

След прецизиране на обвиненията двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за пет отделни престъпления:

- ръководене (Банев) и участие в престъпно сдружение;

- длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия - "Полимери" АД, "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Общият размер на източените средства според разследващите е в общ размер на над 84 млн. лв;

- избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн. лв. Дружествата, на които Баневи не са плащали данъци, са "Полимери" АД, "Партнърс комерс" ЕООД и "Елма" АД, посочват от прокуратурата;

- за пране на пари в особено големи размери - над 1 млрд. лв.;

- за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Обвинителите казаха, че са задържали над 100 бройки боеприпаси и патрони. Евгения Банева нямала разрешително за използване на оръжия, а това на съпруга ѝ било отнето заради разследване за опит за убийство, водено от районна прокуратура.

Снимки: МВР

Гешев и наблюдаващият делото прокурор обясниха, че престъпната група е действала от септември 2005 г. до момента на задържането на семейство Баневи - 22 октомври 2018 г. Към момента обвинението за престъпна група, ръководена от Банев, включва съпругата и майка му и на "други неустановени лица". От прокуратурата заявиха, че ако бъдат събрани доказателства за още участници, ще им бъдат повдигнати обвинения.

Заместник главният прокурор обясни още, че разследващите ще проверят дали спрямо тримата и посочените предприятия се водят други дела или прокурорски преписки и ще бъдат присъединени тези, които имат общо с това досъдебно производство. По думите му сигнали срещу Баневи е имало "на районно ниво" за нанасяне на телесни повреда спрямо техни работници. Гешев обясни, че някои техни служители са се оплаквали, че са били бити, че са оставяни карамфили пред домовете им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай