Вълчев: Ще подпомогнем неприетите в забавачка деца

Компенсации за деца, които не са приети в предучилищна възраст

Вълчев: Ще подпомогнем неприетите в забавачка деца | StandartNews.com

Образователното министерство предлага компенсации за децата, които не са приети в детска градина на възраст 4,5 и 6 години. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев и добави, че това ще стане със законодателни промени.

„Ако детето не е прието в детска градина по независещи от него причини, родителите ще могат да бъдат компенсирани“, обясни той. За да стане това, те трябва да докажат, че са кандидатствали в общинска градина, но не са били приети. Средства ще има и за децата, които са записани в частни детски градини. За тези, които директно за избрали частни забавачки, обаче няма да има компенсации.

Просветният министър посочи, че има 57 общини с недостиг на места в предучилищната възраст.

"Частните детски градини обаче са алтернатива той да бъде преодолян", каза Вълчев. По думите му в страната има около 3200 хлапета, които са в частни забачки. Зам.-кметът по образование Тодор Чобанов в столицата пък посочи, че в София те са около 3000. Той обясни, че отпуснатите 65 млн.лв. за средства за строеж на нови забавачки също ще помогне да се осигури място за всяко дете в предучилищна възраст. Чобанов посочи, че сега се строят 12 детски градини, 2 ясли, а 16 забавачки са в проект.

Очаква се компенсациите да могат да се прилагат още от началото на следващата календарна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай