Вълчев: На 15 септември – в клас

Среща на министъра с Тракийския университет

Вълчев: На 15 септември – в клас | StandartNews.com

 

 

С голяма степен на вероятност новата учебна година ще стартира на 15 септември присъствено, но за всеки случай сме подготвени и за алтернативен вариант в зависимост от епидемиологичната обстановка, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция в Стара Загора. Там той участва в среща на ректорското ръководство при Тракийския университет, представители на бизнеса и ръководството на общината, на която бяха набелязани допълнителни ангажименти за подготовка на кадри в областта на IT технологиите.

В присъствието на министъра бе утвърден прием от идната учебна година на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора. Учебното заведение ще стартира с 2 паралелки по 26-28 ученици след 7 клас. Обучение по информационни технологии ще има и в Тракийския университет с откриването на нови специалности, допълни той.

Вълчев обясни, че подобни гимназии има във Пловдив и Бургас, но досега не е имало връзка и с университет. Тракийският университет и Техническият университет в София вече са подписали споразумение, с което на начален етап ще бъдат осигурени и преподаватели.

Според министъра продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от „оборот“ заради пенсиониране излизат около 4500 преподаватели. Най-тежка е ситуацията с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лв. на студенти, които ще завършат и педагогика. Поне още 10 години ще съществува този проблем, прогнозира Вълчев, който призна, че електронното обучение заради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности.

Новата учебна година най- вероятно ще стартира присъствено, но с готовност ако някъде има зараза училищата да превключат временно към обучение в електронна среда. Това заяви на брифинг в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай