В забавачка без преглед, само с подпис от родителя

При болно дете - цялата градина под карантина

В забавачка без преглед, само с подпис от родителя | StandartNews.com

Родителите, които искат да изпратят децата си на детска градина след отварянето на забавачките, не е нужно да ги водят на задължителните прегледи, въпреки дългото отсъствие. Това са отговорите на МОН на въпроси на съюзите на директори и учители в навечерието на отваряне на градините.

Децата ще постъпват в забавачките само с декларация на родителите, че не са болни. Засега поне няма възможност да се направят предварителни тестове на учителите и медицинския персонал. МОН е заявило, че на първо време ще има възможност да финансира правенето на тестове, но засега те ще обхванат много малка част от персонала. Родителите сами ще носят отговорност, че са пуснали детето си в детска градина.

На въпрос кой остава под карантина при заразено дете – цялата група или градината, отговорът е, че цялата детска градина. На практика това означава и всички родители на деца плюс техните контактни лица.  Няма да има изискване за дистанция, което в градините е невъзможно, но ще се намали броят на децата в групите – например 12. Възможно е това да означава, че ще се редуват на смени – едната седмица едните, а другата – останалата половина. Ако част от персонала откаже да се върне на работа, защото е в рискова възраст, ще има сборни групи. Температура преди влизане в градината ще се мери само на деца с видими признаци на заболяване. Малките няма да носят маски, но групите няма да се смесват по двора и коридорите. При възможност ще се ползват отделни входове. Остава отворен въпросът дали учителите, които ще върнат в забавачките, ще бъдат застраховани и от кого.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай