Учителите с до 20% по-натоварени от е-обучението

Учителите вече могат да се пенсионират по рано, без за това да ги задължават техните директори

Учителите с до 20% по-натоварени от е-обучението | StandartNews.com

Натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20% заради дистанцинното обучение в пандемията, по проучвания на Синдикат "Образование", предаде Днес.бг

Това неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист, посочват от там.

Учителите вече могат да се пенсионират по рано, без за това да ги задължават техните директори.

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.

Промяната е внесена от социалния министър по инициатива на синдиката и е факт от месец.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд, посочват от синдиката.

От там посочват, че превенцията на претоварването на педагогическите специалисти е важен инструмент и масово в световен мащаб учителите се облекчават от натоварване след определена възраст.

В България, във всички проучвания, безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия, посочват от синдиката.

Синдикатът предлага сега за сметка на здравното министерство да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се на доброволен принцип. Това ще определи броя на преболедувалите, ще намали нуждата от своевремeнна ваксинация на учителите с антитела.

Но най-важното, ще направи работата на хиляди учители и директори по-спокойна и уверена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай