Учениците, които засрамиха политиците

Варненски гимназисти спечелиха състезанието по дебатиране

Учениците, които засрамиха политиците | StandartNews.com

Децата на България дават надежда, че бъдещите политици ще участват в дебати, в които ще се спори за каузи, а не за партийни пристрастия. Това стана ясно след приключването на националното състезание по дебатиране, в който на финала се изправиха гимназисти от Варна и София.
Ученици от математическа гимназия "Д-р Петър Берон"-Варна спечелиха купата и златните медали. Отборът на 73-то СУ „Владислав Граматик“ - София взе сребърните отличия.

Съдиите определиха и участниците, постигнали високи индивидуални резултати. Златният медал за най-добре справилия се говорител в дебатите спечели Михаела Стоянова от 73-то софийско училище, сребърният бе  за нейната съотборничка Кристина Макова, а с бронзовия отличиха Бисер Ангелов от МГ "Д-р Петър Берон"-Варна.
Награждаването бе в зала "Танцувална" в Младежкия дом на Шумен, където по-рано днес се изявиха полуфиналистите - София и Шумен, и  Варна срещу Пазарджик. Те дебатираха дали западните демокрации трябва да изземват реликви с историческо и културно значение от държави във военни конфликти. Отборите от столицата и Варна се представиха по-добре и се изправиха на финала с дебата – дали  младите трябва да предпочетат да работят на ниска заплата в НПО с кауза, която силно ги вълнува или предпочитат по-високата заплата на място, което няма значение за тях.

16 отбора с 48 участници от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Пазарджик и Троян мериха сили два дни по международни теми, по които са се готвили предварително, а освен тях съдиите определиха и теми, обявени непосредствено преди самите кръгове в състезанието, като на участниците бе дадено време да се подготвят.

Главният съдия на състезанието и заместник - председател на Асоциация дебати -  България Елия Паночова отбеляза, че организацията на националната проява в Шумен е на много добро ниво. Висока оценка за участниците в състезанието даде и Захари, един от съдиите, който е от София, учи в Американския колеж и тренира в клуб „Дебати“ към колежа.
„Доволен съм, защото смятам, че в това състезание изгряват новите звезди на България. Повечето лица, които участват са нови. Хората, които видяхме на полуфиналите и финалите се занимават с дебати по-малко от година. Те не са имали достъп до установени треньори и това много ми харесва, защото са вложили много усилия и собствени умения“, сподели той пред шум.бг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай