ТУ София остава без ректор. Защо

ВАС отмени процедурата по избора

ТУ София остава без ректор. Защо | StandartNews.com

Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет в София, състоял се в края на 2019 година, след жалба на един от общо петте кандидати за поста тогава. Предстои министърът на образованието да назначи служебен ректор на висшето учебно заведение, съобщи БНР. 

В края на октомври 2019 г. общото събрание на университета избира за нов ректор проф. Иван Кралов след балотаж между него и проф. Любомир Димитров. Изборът е обжалван в Административен съд София-град от един от петте кандидати за поста проф. Веско Панов.

Той обжалва избора, тъй като не е съгласен с възможността членовете на Общото събрание да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат преди балотажа, както е протекъл изборът на нов ректор преди 2 години. 

Административен съд София град отхвърля жалбата му. Със свое решение от 16-ти декември обаче ВАС отменя  избора на ректор от края на 2019 г. От това следва, че министърът на образованието трябва да назначи служебен ректор, който трябва да организира и проведе изборитеза нов ректор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай