Студентите намаляват, стопиха се с 40 000

Най-много учат икономика, липсват научните публикации

Студентите намаляват,  стопиха се с 40 000 | StandartNews.com

 

Броят на студентите в България намалява, като за последните 5 години те са с над 40 хиляди по-малко. Близо 200 хиляди са студентите в момента, по данни на просветното министерство, съобщи бТВ.

Заедно с българските си колеги, днес празнуват и над 13 хиляди души от други държави, които се обучават у нас.

Бъдещите висшисти са в 52-е професионални направления, в 51-ин университета. От догодина започва да функционира още един университет - Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Най-много остават студентите по икономика. Но в същото време преподавателите признават, че науката в университетите куца, липсват сериозните научни публикации  Тези публикации вече са един от критериите, по които се определя стипендията за висшите учебни заведения, реализацията на студентите и оценката от акредитацията.

Тези висши училища, които са си променили вътрешните правила за заплата и насърчават преподавателите, които извършват научна дейност, най-силно са повишили показателите си за публикационна активност, коментира темата  Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Рейтинговата система на висшите училище показа, че студентите по икономика в цялата страна са намалели под 40 хиляди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай