СТРЕС! Роботът за диктовката на матурите остава

Учениците ще отбелязват отговорите от тестовете на бланка, за да е по-удобно на проверяващите

СТРЕС! Роботът за диктовката на матурите остава | StandartNews.com

Учениците ще отбелязват отговорите от тестовете на бланка, за да е по-удобно на проверяващите

Стресът за четвъртокласниците продължава. Роботът, който ще им чете диктовката на малките матури, остава. Към това се прибавя и фактът, че учениците ще отбелязват отговорите от тестовете на бланка. Така щяло да бъде по-удобно на проверяващите. Фактът, че досега не е практикувано в клас, учителите са в паника, а децата под стрес колко бързо ще им чете роботът, няма значение.

Диктовката по български език и литература за външното оценяване след 4-ти клас ще се прави с пускане на аудиофайл, а няма да се чете от учител, потвърди по време на парламентарния контрол просветният министър Красимир Вълчев. Той не се съгласи с твърденията, че промяната с диктовката е направена в последният момент като обясни, че това изискване е обсъдено още преди началото преди учебната година.
 
"Изкомуникирано е на така наречените годишни срещи преди началото на учебната година, но допускаме, че при един такъв подход на комуникация нормално е една част от учителите да не е стигнала до тях информацията за този акцент или за тази промяна", призна обаче министърът. Въпреки това повтори аргументите за въвеждане на диктовката с аудиофайл:
"По този начин освен възможността да се избегнат говорни проблеми - неточна комуникация и неподходяща сила на гласа при отделни учители създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните методически изисквания за четене и диктовка и с темп, съобразен с възможностите на учениците в четвърти клас".
 
Диктовката ще бъде с ясна дикция и няма да предвижда поставяне на пунктуационни знаци, които не са учени от учениците, увери просветният министър.
 
Предвиждали се обаче изключения. "Предвидили сме и ситуации, при които при непредвидими обстоятелства би се наложило диктовката да се чете от учител като за целта от всяко регионално управление по образованието ще бъдат употребени такива лица", каза министърът. Това обаче поставя децата в неравно положение и със сигурност ще вбеси родителите и на учениците, подложени на диктовка от робот, и на връстниците им, слушали диктовката на чиновник от МОН.
 
За другото ново изискване - отбелязване на отговорите на бланка, се цели, по думите на Красимир Вълчев, намаляване на административната тежест при проверка на училищата.
Децата ще имат възможност предварително да се упражняват върху подобни бланки, които ще бъдат раздадени на училищата в началото на втория учебен срок.

На 7 февруари ще се проведе голяма среща по темата. 1500 учители пък ще бъдат специално обучени, за да проверяват матурите. На практика те нямат никакво значение, защото не са праг да продължаване на образование или ниво за прием в училище. Учителските синдикати вече обявиха, че искат отмяна на външното оценяване след 4 клас и замяната му с годишни оценки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай