Срам! Компютри от дистанционното в заложни къщи

Близо 40 хиляди деца не могат да учат онлайн заради липса на устройства

Срам! Компютри от дистанционното в заложни къщи | StandartNews.com

Компютри, предоставени на училищата за дистанционно обучение на децата, вече са изчезнали. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в интервю за Нова тв. Такъв случай има в Монтана и МОН започва да търси устройствата по заложни къщи

Между 35 000 и 40 000 деца според данни от пролетта няма да се включат ефективно в дистанционното обучение. Над 10% са децата, които не посещават училище и без дистанционно обучение, съобщи Вълчев. По думите му, в цял свят имало недостиг на компютри. Към днешна дата на училищата са доставени 7000 устройства за електронно обучение. Предвидено е да се осигурят общо 105 – 106 000 устройства – за ученици и за учители. 10 000 се чака да дойдат следващата седмица. Образователният министър обеща, че до края на учебната година в системата ще има около 100 000 нови устройства. Всички тези устройства се давали срещу приемо-предавателен протокол и не за постоянно – а временно.

Над 700 000 ученици и 220 000 деца в предучилищна възраст ще влязат сега в дистанционното образование – между 34 и 36 процента от учениците бяха на дистанционно обучение от няколко седмици, поясни Вълчев. На въпрос дали дистанционното обучение няма да стане основно за сметка на традиционното присъствено, Вълчев е категоричен – няма да стане така, с изключение на висшето образование.

"Факт е, че днешните деца ще учат много повече от електронни носители", посочи той. И даде пример как ако в дадена задача изпуснеш например запетая, приложението ти праща съответния урок.

Две седмици през юни ще учат допълнително учениците от началния курс, посочи образователният министър. Според него, ще се заложи при по-малките на изпълнение на проекти по вече взет материал т.е. проектни дейности. "Учителите правят максимум усилия за компенсаторно обучение", увери министърът.

По отношение на масовото тестване в училищата, Вълчев коментира, че ако е било направено в началото на октомври, щяло да покаже малък процент заразени. "За целите на анализа може да се направи масово тестване, но не и за това дали да останат отворени училищата", смята министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай