Софийският университет отне титли "почетен доктор"

Отнети са титлите на Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд фон Масов и Едуард Колрауш - видни нацисти награждавани през 1939 и 1940 г.

Софийският университет отне титли "почетен доктор" | StandartNews.com

Най-старият университет у нас - Софийският - отне посмъртно званията "доктор хонорис кауза" на четирима души, свързани с управлението на нацистка Германия.

Академичният съвет е отнел титлите, дадени през 1939 и 1940 година, на Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд фон Масов и Едуард Колрауш.

Франк е бил личен юридически съветник на Хитлер и е осъден на смърт за военни престъпления по време на Нюрнбергския процес. Руст е министър в Третия Райх и групенфюрер на СА, който се самоубива в навечерието на германската капитулация. Масов е висш военен от СС, а Колрауш е изтъкнат юрист, награждаван от Хитлер.

Според академичния съвет на СУ е "очевидно", че "посочените четири лица" нямат място сред заслужилите личности от областта на науката, културата и политиката, награждавани с почетни докторати.

Отнемането на званията се случва седмица, след като български националисти провалиха за втора поредна година дискусия на тема фашизъм в рамките на университета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай