Седмокласници от страната напълниха столичните гимназии

Умуват за допълнителни паралелки

Седмокласници от страната напълниха столичните гимназии | StandartNews.com

Седмокласници от страната напълниха столичните гимназии. 1206 кандидат-гимназисти в София не са класирани след първия етап от приема след седми клас. Свободните места обаче са само 914, което означава, че в държавните и общински училища не достигат около 300 места или над 10 школски паралелки. Това съобщи агенция „Монитор”. Причината е, че деца от провинцията са заели над 400 места от обявените в държавния план-прием 388 паралелки за столицата. Тласък на ситуацията дава вътрешната миграция към най-големия град в държавата.

Броят на паралелките в София е фиксиран от образователния министър спрямо броя на учениците, които са били тази година 7-и клас в столицата, обясни шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева. В тях не са били предвидени кандидатите от страната, които искат да продължат средното си образование в столицата. Тази година те са общо 646 от всички 10 243 подадени заявления. „Проблемът, ако можем да го наречем такъв, е вътрешната миграция. Не е възможно да създадем какъвто и да е математически модел. Когато са ни задали бройката от 388 паралелки, никой не е знае колко деца от провинцията ще кандидатстват в София”, посочи Кастрева. Тази година дори едно от класираните с най-висок бал деца в столицата е от Варна. Заедно от още трима кандидат-гимназисти от София делят първото място с бал от 499, 500 точки. Четирите деца са приети в СМГ „Паисий Хилендарски” в профил „Математически” с немски език.

Шефката на образователния инспекторат обясни, че не е ясно колко от класираните 400 седмокласници ще се запишат. Миналата година едва 1/3 от приетите от провинцията деца все пак са избрали училище в столицата, посочи Кастрева. Така, ако и тази година по-голямата част от класираните решат да продължат обучението си в града, в който живеят, то свободните места в София за второ класиране ще се увеличат и ще има място за некласираните. „Дори и да не се случи това, няма да има необхванати деца“, увери Кастрева. Тя обясни, че след трето класиране ще се направи анализ на свободните места, каква част от кандидатите са се насочили към спортни или частни училища, както и такива към Министерството на културата. Шефката на столичния инспекторат обясни, че са водени разговори с просветния министър за разкриване на допълнителни паралелки, за да могат да бъдат приети всички ученици.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай