Режат за дълго помощи при кръшкане от училище

Затягат санкциите за родители, които на плащат хлапетата в клас

Режат за дълго помощи при кръшкане от училище | StandartNews.com
  • Затягат санкциите за родители, които на плащат хлапетата в клас

Семейните помощи ще бъдат отрязани за дълъг период от време, ако родителите спират децата си от училище. Просветното министерството внася предложение за по-строги санкции към майките и бащите, които не изпращат децата си в клас. С поправка в Закона за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи сумите за подпомагане ще бъдат спирани за по-дълъг период. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на форум в Хасково.

„Предвиждаме и в Закона за социалното подпомагане и други помощи да бъдат обвързани с посещаемостта в училище, така че да засилим мерките за принуда, с които разполагаме“, обясни Вълчев. Той посочи, че сегашните глоби по Закона за предучилищното и училищното образование невинаги се налагат. Кметовете понякога се въздържат. "Винаги съм апелирал към тях да не се въздържат, за да се чувства неизбежността на санкциите“, каза Вълчев. Но призна, че понякога глобите са и несъбираеми.

„Говорим включително и за обвързване на тези глоби с други права, но това е по-трудният разговор“, посочи Вълчев, цитиран от БТА. По негови думи няма как задължителното образование да се реализира без принуда, но тези мерки са всъщност в интерес на децата.

Обхващането и включването на всяко едно дете в образователната система е едно от основните предизвикателства пред социално-икономическото ни развитие според Вълчев. Той посочи, че има и скрито отпадане от системата - деца, които не са отписани, но не успяват да придобият достатъчно знания или т. нар. ключови компетентности. Вълчев припомни, че по действащия Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система са сформирани над 1100 екипа с 11 000 души. Благодарение на тяхната работа допълнително в училище са били записани над 40 000 деца.

Резултатите са колосални като усилия, обобщи той като изтъкна, че механизмът трябва да се префокусира върху ежедневната посещаемост в училище, а не усилията да бъдат насочени само в началото на учебната година.
Вълчев засегна в изложението си и други аспекти от приоритетите за образователната система. Сред тях той открои даването на по-голяма свобода на учителите и насърчаването на тяхната креативност. Вълчев изрази надежда, че догодина ще има повече средства училища да реализират собствени проекти, свързани с иновации. Той акцентира и върху развитието на професионалното образование.
Красимир Вълчев, депутати, евродепутатът Ева Майдел, областният управител на Хасково Станислав Дечев, директори на учебни заведения от Хасково област, учители и синдикалисти участваха в широката дискусия „Европа в нашия дом“, посветена на образованието. Начална педагожка от селско училище с преобладаващи деца от малцинствата предложи учениците от началното образование да не могат да преминават в по-горен клас, ако не са ограмотени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай