Патрули от майки пазят матурите

Най-много деца ще държат изпит по английски

Патрули от майки пазят матурите | StandartNews.com

Матурите ще се проведат на 21 и 23 май, като първата е по български език и литература, а втората - по предмет по желание. Най-много са българчетата, които искат да държат изпит по английски, след като в минали години децата преминаха през периоди, в които най-желан предмет беше географията, на която масово се получаваха двойки.
За пореден път и тази година родители ще участват в контрола на изпитите - тоест в запечатването на класните стаи и в разпечатването им на другия ден, така че да се гарантира, че изпитният вариант не може да бъде подменен. Във всички класни стаи ще има и видеонаблюдение, като данните за децата ще се използват само за целите на изпита, а след това ще се унищожават. Изпитът ще се състои от три модула, между които ще има почивки. В първия учениците отговарят на въпроси с избираем отговор, във втория- на такива, на които те сами трябва да напишат отговора, а третият е свързан с написване на текст, припомнят от МОН. Децата могат да избират между написването на есе или интерпретативно съчинение върху произведение на даден автор, като максималният им резултат е 30 точки. От теста те могат да получат максимум 70 точки.
Междувременно обаче школски директори започнаха да настояват за промени в изпитните програми. Според Диян Стаматов, директор на 119 СУ, изпитът на учениците от 4-ти клас, който в момента предизвиква стрес сред деца и родители, трябва да се обедини в един общ тест. Сега децата държат общо четири теста по четирите основни предмета, които изучават - български език, математика, човекът и обществото и човекът и природата. По думите на Стаматов по-разумният вариант е да има един обобщен изпит, който да мери познанията на малчуганите по всички предмети, тъй като това ще олекоти преподаването в училище. "Изпитите трябва преди всичко да мерят компетентностите на децата", коментира той. "Във всички програми на МОН се говори за компетентности, а изпитите на практика са свързани с проверката на наизустени знания. Затова и не се получава", допълни Стаматов.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай