Отлични математици със златни медали от Хонконг

В отборното състезание учениците получиха резултат 9 от 10 възможни точки

Отлични математици със златни медали от Хонконг | StandartNews.com

Тимът на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" се завърна от Азия, където стана шампион в групата на 22-рото Световно математическо състезание за ученици на възраст до 13 и половина години.

Престижната надпревара се проведе между 14 и 19 юли в Хонконг. В отбора са шестокласниците Лазар Тодоров, Давид Йорданов, Кристина Стоянова и Стефан Спасов заедно с техните ръководители Надя Кръстева и Детелина Донева.

В отборното състезание учениците получиха резултат 9 от 10 възможни точки. В индивидуална част на състезанието четирима от ученици завоюваха бронз.

„За поредна година се проведе състезанието и като всяка година България взима призови места. Основни конкуренти ни бяха Китай, Австралия, Южна Африка, САЩ, Тайван, Тайланд“, разказа Надя Кръстева.

Подготовката за турнира е преминала с решаване на всички миналогодишни теми. Децата са приети след 4 клас и оттогава се готвят за такъв тип състезания.

Другият ръководител Детелина Донева разказа, че макар и натовареното състезание децата са успели да разгледат и забележителностите на Хонконг.

Успехът е заслужен, защото подготовката е изключително тежка. Децата бяха всеки ден в училището по 6 часа, трудиха се, решаваха както отборни задачи, така и индивидуални, разказа майката на Лазар - Мирослава Тодорова. Самата подготовка на сина ѝ е започнала от първи клас, за да може да се изгради математик.

„Математиката е колективна дисциплина, учи ги на организираност, научава ги да преценяват по трудност нещата“. За момента Лазар няма амбиции и не мечтае да ходи в чужбина. Очакванията на майката са и след 7 клас да остане в СМГ.

Самият Лазар сподели, че е доволен от резултатите, но смята, че можело да се справи и по-добре. Неговият съотборник Давид определя като най-трудно индивидуалното състезание, защото сравнение с други години са дадени много по-трудни задачи. За Кристина най-напрегнатият момент е мисълта, че е в друга държава. За Стефан най-голямата конкуренция извън азиатските страни са американците.

Благодарение на резултатите нашият отбор взе купа за Първи подгласник на купата Po Leung Kuk, която се връчва на участниците от неазиатски отбор.

От България участие взеха и отборите на 125 СУ "Боян Пенев" от София и ППМГ "Академик Никола Обрешков" от Бургас. Учениците от ППМГ получиха същите отборни награди като СМГ, а в индивидуалното състезание спечелиха един златен и един бронзов медал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай