Откриха учебната година в Софийския университет

На тържеството присъства и просветният министър Красимир Вълчев

Откриха учебната година в Софийския университет | StandartNews.com

Съвсем не според традицията беше открита днес новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски ".

Заради COVID-19 това стана на открито в Ботаническата градина на Университета, като присъстваха само първокурсници. Тази година те са над 5200.

Основната тема в словото на ректора проф. Анастас Герджиков беше свързана с предизвикателството на COVID-19 и трудната изминала година.

Сега обучението ще започне присъствено за първокурсниците и природните факултети. Ще има и смесена форма на обучение като всеки факултет сам ще решава дали, ако се наложи, ще премине на онлайн обучение.

"Разработихме различни сценарии от присъствено до онлайн обучение, с множество варианти на смесено обучение. Готови сме с предварителен план за подготовка, включващ действия за по-голяма безопасност в случай на присъствено обучение и по-голяма техническа обезпеченост при онлайн обучение. Целта е да осигурим максимална безопасност, съзнавайки че, напълно безопасна среда няма", обясни ректорът на Университета.

На тържеството присъства и просветният министър Красимир Вълчев, който каза, че общо студентите в страната са около 185 000 и ще се обучават тази година предимно хибридно. Той коментира и ситуацията в българските училища в момента.

"Ситуацията е нормална, натрупват се случаи, но за една част от учителите и учениците, които бяха карантинирани първите дни вече изтече 14-дневния период и това, което можем да кажем, че максималните стойности с натрупването сме ги имали към вчерашна дата 30-ти септември, процентът на учениците, които са заразени е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени", посочи Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай