Какво се падна на изпита по история в СУ

Днес е ред на историята и химията

Какво се падна на изпита по история в СУ | StandartNews.com

Днес с изпити по история на България (от 9 ч.) и по химия (14 ч.) продължава втората кандидат-студентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

Кандидат-студентският изпит по история на България, за който са се записали 804 души, е писмен и се състои от два компонента: развиване на тема по даден исторически проблем и тест. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет кандидат-студент изтегли вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита: "Софроний Врачански – книжовна и политическа дейност“ и "Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция“.

Всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от темите, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история, са: "Философия“; "Социология“; "Политология“; "Публична администрация“; "Културология“; "Библиотечно-информационни науки“; "Публични информационни системи“; "Философия“ (на английски език); "История“; "Археология“; "Етнология и културна антропология“; "История и география“; "Архивистика и документалистика“; "История и геополитика на Балканите“; "История и философия“; "Хебраистика“; "Педагогика“; "Социални дейности“; "Неформално образование“; "Предучилищна и начална училищна педагогика“; "Социална педагогика“; "Специална педагогика“; "Логопедия“; "Физическо възпитание и спорт“. В повечето от горните специалности може да се кандидатства и с високи оценки от зрелостните изпити по БЕЛ и чужд език.

С изпит по история на България и изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалност "Право“, а с изпит по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език (по избор) – специалностите "Международни отношения“ и "Регионално развитие и политика“.

С успешно издържани изпити по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да запишат специалност "Европеистика“.

С успешно положени изпити по история на България и по английски и френски език (по избор) могат да запишат специалността „История и чужд език“.

Кандидат-студентският изпит по химия е писмен и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента:

Компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобална система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички, които кандидатстват с изпит по химия в Софийския университет. Компонентът се състои от две части. Първата част включва 20 тестови въпроса с изборен отговор (един от пет) върху материала по неорганична и органична химия; втората част включва 4 логически задачи (2 по неорганична и 2 по органична химия).

Компонент 2 е задължителен само за кандидатите за специалност "Медицина“ в Софийския университет. Той представлява развиване на тема от учебния материал от VII, VIII, IX и X клас. До участие в балообразуването и класирането за специалност "Медицина“ се допускат само кандидат-студентите, получили резултат "ДА“ на този компонент. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай