Е-обучението влиза в закона

Часовете може да почват по-късно, ще се наваксва дистанционно

Е-обучението влиза в закона | StandartNews.com

Електронното обучение влиза в училищния закон, обяви просветният министър Красимир Вълчев.

МОН внася в парламента проект за поправки в закона, с който регламентира няколко изменения.

20 на сто от часовете могат да се провеждат дистанционно по желание на училището. Според Вълчев по този начин може часовете в училища, които са на две смени, да започват час по-късно, а не в непосилните за децата 7,30 часа. Някои от часовете могат да бъдат взети следобед. Мярката може да се ползва и при дървени и грипни ваканции, както и ако някой ученик боледува. Право на такъв тип обучение ще имат само училища, които са кандидатствали с проект за иновации. Всеки ученик ще има свой акаунт, чрез който образователните платформи могат да тестват знанията му.

Друга поправка в закона предвижда задължителна детска градина и за четиригодишното. За целта се отпускат 210 млн. лв за построяване на нови детски градини и надграждане на вече съществуващите.

Регламентира се и по-сериозен контрол над училищните настоятелства, така че всички събрани от тях пари да постъпват в школата. Ще бъде включен и текст, с който при преобразуване и закриване на училища земеделските им земи се запазват, а не преминават към общините.

Междувременно днес седмокласниците се явиха на изпит по български език и литература, като писаха преразказ на разказа на Братя Мормареви "Задача с много неизвестни". Министър Вълчев заяви, че в задачите от теста са включени много повече въпроси, свързани с измерване на умения, с не на заучена информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай