Две напред, едно назад с изпитите

В седми клас знаят отговорите, до 12 клас ги забравят

Две напред, едно назад с изпитите | StandartNews.com

Просветното министерство даде две напред, едно назад по повод на изпитите, които от догодина седмокласниците трябва да държат под нова форма. Първо трябваше да полагат тест върху всички произведения от български автори, които децата са учили в пети, шести и седми клас. Вчера заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обяви, че това било нечестно спрямо седмокласниците, които не са били подготвени за този вариант, и те трябва да издържат само теста върху автори, които ще учат догодина. Всичко това се случи само дни след като родители започнаха да се оплакват в медиите, че децата им щели особено много да се затруднят, защото ще трябва да полагат тестове и върху нещо, което са учили в последните години.

Хайде стига, бе! Откога в тази държава родители започнаха да диктуват правилата в образователната система и министерството да кляка пред тях? Учило ли е детето ти този материал? Учило го е. Трябва ли да го знае? Очевидно трябва. Как така държавата с дни не може да обърне внимание на родители на деца, които имат специфични потребности и се нуждаят от реална помощ, но за два дни премахва от изпитните програми неща, заради които

майки и татковци с малко повече пари са излезли на протест

В цял свят децата полагат изпити върху целия изучаван материал и никой не се лигави, че заради това щяло да се наложи родителите да доплащат по 1200 лева за частни уроци. След като МОН негласно се съгласи с този аргумент, значи на практика приема, че учениците няма да се справят без частни уроци и негласно подкрепя това. Иначе не би трябвало да има проблеми от факта, че обемът на изпитния материал може да се увеличи. Защото напоследък много либерални бг мами забравят, че училището не е създадено, за да забавлява децата им, а за да ги научи на нещо. А ученето е сложен процес. Да, вярно, точно тук просветното министерство се огъна. Родители и учители очакваха от него по-адекватен тест, който да пресява кандидатите за гимназии, а промените всъщност се оказаха козметични. Един вид преразказ щял да се редува с друг? Много важно. И двата вида не учат децата да мислят. Съчинението, което преди време беше публично низвергнато, защото уж децата зазубряли готови тези, е хиляди пъти по-добро от тотото, на което ги караме да играят, и от опитите да преразказват непознати текстове. Какво искаме от тях? Да пресъздават готовите ни формулировки в лъскавата опаковка на това, че децата ни са мислещи?

Накарайте ги тези деца да мислят наистина!

Как си обяснявате факта, че седмокласници изкарват високи оценки по граматика и до матурата вече са забравили отговорите на въпросите, които са дали тогава? Или се опасявате, че учителите, които ще проверяват работите им, са толкова консервативни, че няма шанс да оценят начина им на мислене? Впрочем така е - оригиналните и мислещи деца и преди сега зубрят, за да оцелеят в джунглата на изпитите. Най-мислещите май не оцеляват. Изпитът трябва да се промени радикално, а МОН тепърва ще сформира работни групи, ще прави компромиси, ще пише анализи. И отново ще се съобразява с протестиращи родители в стил "Този въпрос да ми се махне от главата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай