Денков: Родителите може да заявят до 30 дни обучение от вкъщи

За по-дълъг период трябва разрешение от началника на РУО с уверение, че ученикът няма да изпадне от системата, каза министърът на образованието

Денков: Родителите може да заявят до 30 дни обучение от вкъщи | StandartNews.com

Как започва учебната година - темата коментира образователният министър Николай Денков в студиото на "Денят започва" по БНТ. По думите му преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи при три случая:

"Когато имаме висок процент заразени деца - до 10%. Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е когато здравното министерство излезе със изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", обясни министърът.

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки, каза още образователният министър.

"Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни министър Денков.

Има огромна разлика между затворените помещения и открития въздух, заяви министърът. Заразяването става през така наречените аерозоли, които в отворено пространство много бързо изсъхват, а в затворените помещения се натрупват. Това е и причината да се носят маски на закрито.

Министърът на образованието обясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете.

"Ако говорим за период над 30 дни, има по-специален режим. Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с уверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни Денков.

МОН предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете. При установен случай на ковид на учител или ученик от един клас, всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат карантинирани. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка.

"Има огромна промяна на насоките от миналата година. Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше един от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица в които паралелките е можело а бъдат разместени", обясни министърът.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай