Брекзит препрати бг студентите в Холандия

Брекзит препрати бг студентите в Холандия | StandartNews.com

Лалетата свалиха таксите и придърпаха 20 на сто повече българчета

Брекзит изигра лоша шега на английските университети, като масово препрати бг студентите в Холандия. Висшите училища в Страната на лалетата подходиха стратегически и намалиха наполовина таксите за всички кандидати от ЕС, като в същото време увеличиха програмите си на английски. В резултат само тази година холандските университети са приели с 20 на сто повече български студенти, отколкото през миналата. Нашенците вече ще плащат там само 1030 евро, вместо 2000 евро за първата година от обучението си.
Така Холандия се превръща в една от много търсените образователни дестинации в Европа, като се очаква тази година натам да заминат 1500 български студенти, сочат данните на фирма "Интеграл".
Първите 400 български първокурсници получиха своите документи за записване и настаняване на финална среща в София, организирана от международното изложение „Световно образование", с който традиционно пътуват значителна част от студентите. Целта е преди началото на академичната учебна година те да получат основни насоки за първите си дни в чужбина и да се запознаят с останалите българи, които ще се обучават в Холандия.
Най-голям е броят на приетите студенти в специалностите бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, арт и дизайн програми – интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, психология, медии и комуникации. Отчита се засилен интерес и към по-нетрадиционни специалности като спортен мениджмънт, мениджмънт на събития и авиоинженерство.
Най-предпочетени са университетите по приложни науки Фонтис и Хага, университетите в Грьонинген, Ханзе и Тилбург.
Холандия е първата и най-голяма алтернатива на Великобритания, като очакванията са в следващите години да има още по-голям ръст на кандидатурите. Доказателство за това е и поредната запълнена група от бъдещи кандидат-студенти, които са се записали да посетят 5 холандски университета през септември, коментират консултантите на „Интеграл".
Въпреки засиления интерес към образованието в Дания, тук бройката на първокурсниците е значително по-малка като очакванията са в страната да отпътуват около 100 българи. Като причина за това консултантите посочват ограниченията в квотите за чужденци, завишените изисквания към за нивото на владеене на английски език. (изискването за миналата на IELTS се е повишила от 6.0, за тази е 6.5), което поставя пред кандидатите и нови предизвикателства. Има и нови изисквания за хорариум часове по определени предмети и по-селективната процедура на прием. Българи ще изучават в Дания туризъм, маркетинг, мултимедиен дизайн и комуникации,икономика и Бизнес администрация и ИТ. Сред предпочитаните университетите са Бизнес академията в Орхус, VIA и университетът в Копенхаген. Кандидат магистрите се ориентират основно към Aarhus University. Преди няколко години български студент, учещ там, спечели награда за най-добра магистърска теза в целия свят. Борис Георгиев днес вече е доктор по икономика.
Холандия продължава да отпуска и кредити за студентите си от Европа. За разлика от Англия, която първо дава парите, а после си иска вноските, Страната на лалетата, първо иска вноската за първата учебна година, но после ти я възстановява. Обещава и финансова помощ за студенти, чиито доходи са под определена сума. Разглеждат се постъпленията на семействата и почти всички българчета, учещи там, влизат в този списък, тъй като финансовата летва е доста висока, обясняват от "Световно образование". Отделно от това децата имат и право на помощ за транспорт. Повечето от тях обаче не се възползват от нея, защото се придвижват с велосипеди.
Холандските университети ти осигуряват и дни на отворените врати - тоест възможност да посетиш вуза и да го разгледаш, да се запознаеш с преподавателите си и да решиш дали действително искаш да учиш там. Любопитното е, че вузовете са два типа - едните са само практически ориентирани, а другите са с академична насоченост. За да не се объркват кандидатите, проект "Световно образование" съветват да се проверяват сайтовете им или да се питат българските фирми, които дават консултации за обучение в чужбина. Първите обикновено започват да предлагат на студентите си практики и стажове още от втори курс, при това във фирми, с които вузовете имат партньорство и които им се заплащат, така че младежите могат да изкарат и допълнителни пари.
Първите българчета, които ще заминат в холандски университети, пътуват в началото на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай