Браво, момчета! 5 медала от олимпиадата по физика

Младите ни таланти ни зарадваха с нови високи постижения

Браво, момчета! 5 медала от олимпиадата по физика | StandartNews.com

Нови пет медала донесоха младите ни таланти по време на 51-ата Международна олимпиада по физика (МОФ/ IPhO), която се проведе онлайн с виртуален домакин Литва.

Само няколко седмици след като отборът ни спечели 5 медала от Европейската олимпиада по физика, петимата ни национали се преставиха блестящо и на най-високото международно състезание, което се проведе на 9 и 11 юли, но награждаването е тази вечер.

Българските физици се представиха достойно за пореден път, спечелвайки 2 сребърни и 3 бронзови отличия:

Александър Пламенов Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък - сребърен медал

Васил Николов Николов, 12 клас, ПЧМГ София - сребърен медал

Явор Мирославов Йорданов, 11 клас, НПМГ - бронзов медал

Александър Асенов Илиев, 12 клас, СМГ -  бронзов медал

Виктор Владимиров Василев, 12 клас, СМГ - бронзов медал

През 2020 IPhO беше отменена изцяло, а година по-рано ученическият ни отбор ни донесе също 5 медала – два сребърни и три бронзови.

Нещо повече: Две от момчетата -  Алексадър Проданов и Васил Николов, които преди две години спечелиха бронза, днес донесоха среброто.

А   най-добре представилият се тогава Георги Александров от СМГ, днес е студент във Физическия факултет на СУ и вече е в треньорския екип. Заедно с него, ръководители са още проф. дфн. Мирослав Абрашев,  Иглика Асенова и гл.ас. Нено Тодоров - всички от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Успехът на момчетата е голям предвид факта, че в МОФ участваха отбори от 76 държави, като общият брой участници бе 368.

Руският отбор печели с 5 златни медала, а Путин веднага пусна обръщение на сайта си към младите физици, като заяви, че впечатляващите им резултати са дошли с упорит труд, сила на характера и изключително самоотдаване на науката.

А нашите момчета кой ще поздрави?   

Българският отбор вече има в колекцията си 132 медала от най-високото състезание.

България, заедно с Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния е учредител на Международната олимпиада по физика през 1967 година и има участие във всички издания на олимпиадата оттогава насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай