БГ студенти ще могат да учат Европейския университетски институт

БГ студенти ще могат да учат Европейския университетски институт | StandartNews.com

София. Български студенти ще имат възможност да се обучават в един от най-престижните институти в Европа. Това предвижда Решение за присъединяване на България към Конвенцията за основаване на Европейски университетски институт, което правителството ще приеме на днешното си заседание.

За България са определени до 12 стипендии годишно.

Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки. Конвенцията трябва да бъде ратифицирана и от Народното събрание.

Страни по Конвенцията са 21 държави-членки на Европейския съюз. Те са поели задължение да признават дипломите, издадени от Европейския университетски институт.

Заради недостиг на средства опит за присъединяване към конвенцията се провали през 2009 г.

Европейският университетски институт е създаден през 1972 г. на базата на междуправителствено споразумение, подписано във Флоренция. Страните-членки са длъжни да заплащат на Института годишни вноски, както и оперативни разходи.

Сред другите решения, които кабинетът трябва да вземе, е намаляване с 1,736 млн. лв. на разходите на Министерството на отбраната за 2014 г. Средствата ще бъдат предоставени като трансфер за държавните висши военни училища – ВА „Г. С. Раковски", НВУ „Васил Левски" и ВВМУ „Никола Вапцаров".

Министрите ще обновят и състава на Обществения съвет към центъра „Фонд за лечение на деца". Целта е да се подобри функционирането на Съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай