8 специалности без такса за първокурсници

Ето кои са те

8 специалности без такса за първокурсници | StandartNews.com

Общо 8 нови специалности се включват в Списъка на защитените, а професионалното направление „Здравни грижи“ се добавя в Списъка на приоритетните професионални направления, реши правителството, съобщиха от "Дондуков" 1. Така първокусниците няма да плащат такса за тях.

Новите защитени специалности са „Африканистика“, „Класическа филология“ и „Ядрена техника и ядрена енергетика“, които се изучават в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ - в Университета по хранителни технологии - Пловдив.

С промяна на друго постановление новите 8 защитени специалности се добавят и към Списъка на професионални направления и защитени специалности, които са освободени от заплащане на такси за обучение.

По този начин обучението на първокурсниците през академичната 2020/2021 г. в тях ще бъде за сметка на държавния бюджет.

Освобождаването от такси става поетапно, като всяка академична година ще влиза по още един курс на обучение от съответната защитена специалност или професионално направление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай