51 българки в конкурса „За жените в науката“ 2020

Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, химията и медицината

51 българки в конкурса „За жените в науката“ 2020 | StandartNews.com
  • Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, химията и медицината

Общо 51 българки учени ще се състезават за националните стипендии „За жените в науката“ 2020. Срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oréal бе 31 май 2020 г. Най-голям брой научни кандидатури са получени от сферите на микробиологията и биологията, следвани от химия и медицина.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от водещи научни специалисти. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени през есента на 2020 г. след гласуване на Журито. Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро всяка, като това е едно от най-високите научни отличия, които се раздават в страната. Te са предназначени да подпомогнат тяхната изследователска работа в България, да отличат научния им потенциал и да ги мотивират да продължават да се занимават с научна дейност. В глобален план програмата цели да повиши броя на жените в науката (едва 29%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас, който тази година отбелязва своята 10-а годишнина. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011 г. насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за научните таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят да стимулират развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. Към момента програмата е отличила 24 българки с общ фонд от над 100 000 евро.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. Медиен партньор на инициативата е сп. „Българска наука“.

Една от българките стипендиантки за 2020 г. по програмата ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай