30 отличници напират за Оксфорд и Кеймбридж

Половината абитуриенти на София и Варна избират да учат в чужбина

30 отличници напират за Оксфорд и Кеймбридж | StandartNews.com

БГ отличниците вече не просто избират да учат в чужбина. Повечето от абитуриентите с висок успех в последните години се целят в топуниверситети, които са в челните класации за държавите си и света. Истински бум на кандидатите за Оксфорд и Кеймбридж отчетоха тази година консултантите от "Интеграл" по проекта "Световно образование". Общо 30 българчета са подали документи за двата най-престижни университета. 8 от тях вече са получили одобрение, останалите още чакат.


Бумът на бг отличници на Острова вече е започнал да привлича вниманието на елитните университети. За първи път тази година два от вузовете в Топ 10 ще дойдат "на крака" у нас, за да набират кандидат-студенти. При това ще го направят "на финалната права" - когато тече допълнителният прием за бакалаври и започва магистърската кампания. Това ще стане на 15 и 16 февруари на изложението "Световно образование" в хотел "Шератон".
Единият от тях е Уоруик, който през 2013 г. стана "Университет на годината" на Острова. Той има и славата, че

името му никога не е било извън Топ 10

заедно с тези на Оксфорд и Кеймбридж. Вузът не е тясно специализиран - в него може да се учат както медицина, така и инженерни науки. Мнозина от студентите му карат стажовете си в IBM, чиято сграда е точно срещу тази на висшето училище. Другият университет, който ще търси наши студенти, е този в Ланкастър, който е в световния топ 25. Уникалното при него е, че в първи курс студентите подбират сами предметите, които искат да учат, и така "сглобяват" сами програмата си. Ще дойде и любимият на българите университет в Ковънтри, където много наши студенти избират да учат спортен мениджмънт. Ще присъстват и най-добрите холандски университети - в Маастрихт, Хага, Грьонинген. По време на изложението кандидатите за Дания ще могат да проведат интервю с някои от университетите. Освен това ще могат да положат и изпит по английски

което да им спести около 300 лв. такса

за полагане на тест за TOEFL. Безплатни магистратури ще предложи и Швеция.
Като цяло 1/3 от българските студенти замислят следване зад граница, сочи проучване на "Интеграл" сред кандидат-студентите. Едва около 48% са взели решение в полза на България, а останалите се колебаят. В София и Варна обаче нещата не стоят така - тук над 50% от абитуриентите директно избират да кандидатстват в чужбина.
Математиката най-често праща в топуниверситет. За елитните вузове най-често заминават зрелостници от математическите гимназии, показва анализът на "Интеграл". Сред кандидатите за Оксфорд и Кеймбридж тази година доминират младежи от СМГ, НПМГ, математическите гимназии във Варна, Пловдив, Русе, както и Немската, Испанската и Италианския лицей. В същото време обаче като цяло броят на кандидатите за Англия намалява. Една от причините са и множеството публикации за спрени парични помощи на студенти на Острова. Роля е изиграло обаче и увеличаването на безплатните програми на английски, които предлагат скандинавските страни, както и по-високите такси в Англия. Тази година

документи за Великобритания са подали 11% по-малко

кандидати от миналата година - общо 2160. Миналата са били 2440. Все повече са и младежите, които паралелно с Острова кандидатстват и в още една държава - най-често Дания или Холандия. През 2013 година 90% са посочвали Англия на първо място, а сега това са едва 50 на сто от кандидатите. За избора на Дания голяма роля играе и фактът, че от тази година тя плаща 750 евро на студенти, които комбинират успешно работа и учене. Първите българи вече са получили чековете си и дори ни изпратиха снимки с тях, каза Ирина Христова от "Интеграл". На изложението българите ще могат да се ориентират и какви стипендии предлагат университетите. Брадфорд например плаща 3500 лири на младежи с успех над 5,50, което на практика съкращава таксата им наполовина.

Дизайн, право и IT изместват икономиката

В последната година компютърните науки са изместили икономиката от първото място в желанията на кандидатите. През 2013-2014 те са писали на първо тях, а след това право и дизайн. Икономиката и бизнесът са едва на четвърто място в списъка на желанията им. Те се различават съществено от предпочитанията на студентите от ЕС, които продължават да пишат на първо място бизнес и администрация, следвани от социални науки и биология. В последните години много от българчетата предпочитат също и специалности, свързани със здравословно хранене и диетология, както и с киберсигурност.

За първи път "Интеграл" започва и кампания за подпомагане на завръщането на младите българи, учещи навън. Тя ще се проведе заедно с двете организации на нашенци, завършили в чужбина, back2BG и "Тук-там". Те ще презентират пред българчетата какви са възможностите за работа у нас, ако завършат определени специалности. Според Христова, една от грешките, които правят нашите абитуриенти при кандидатстване, е, че се втурват директно към топуниверситети, без да проверят как се котира в тях избраната от тях специалност и какъв е рейтингът й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай