Заловиха иманяри в района на антично селище Утус

Мъжете извършвали изкопни дейности с технически средства и МПС в търсене на археологически обекти без разрешително за тази дейност

Заловиха иманяри в района на антично селище Утус | StandartNews.com

При полицейска акция по противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности на територията на община Гулянци бяха заловени иманяри в района на античното селище "Утус". В момент на извършване на теренни разкопки в землището на село Милковица са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, всичките от Гулянци. Мъжете извършвали изкопни дейности с технически средства и МПС в търсене на археологически обекти. Те нямали надлежно разрешително за тази дейност. Мястото на престъплението е посетено от служители на полицията.
При извършения оглед на МПС-то са иззети като веществени доказателства металотъсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобилът.
При претърсване в дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакти - метален къс със сферична, неправилна форма, каменен къс с правоъгълна, неправилна форма и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм. в другия край. Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай