Вижте как набирали мулета за източване на банкови сметки

Това ставало чрез...обяви за работа

Вижте как набирали мулета за източване на банкови сметки | StandartNews.com

Една от трудните страни на престъпната дейност е набирането на мулета. По данни на Европол около 60% от ресурса на престъпните групи отива в набирането на мулета. Мулетата са най-често хора с нисък социален статус и хора от малцинствата.

Именно такива мулета са използвани от групата, източвала по схемата "ливанска пералня" пари от фирми в Европа и САЩ, за която стана ясно че е разбита вчера.

Мулетата са били използвани, за да открият фирма, да получат превод, за което им се плаща минимална или дори и никаква сума. Те се набирали чрез обяви за работа, където има примамливи оферти за финансови агенти. Едва след като полицията почука на вратата, се разбира, че този човек е станал част от организирана престъпна група.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов изтъкна, че групата е изключително интересна и за първи път се стига до едно ниво над финансовото муле. Ние стигнахме до хората, които правят една фирма, установяват възможности за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и набиране на финансови мулета, доволен е шефът на ГДБОП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай