Трима от аферата „НОИ-Силистра“ остават в ареста

Под стража остава и Милен Пенчев, шефът на НОИ-Силистра и баща на певицата Тита

Трима от аферата „НОИ-Силистра“ остават в ареста | StandartNews.com

Наказателният спецсъд реши снощи да остави задържани в ареста трима от обвинените за източване на НОИ-Силистра, включително директора на клона на осигурителния институт Милен Пенчев (известен и с това, че е баща на певицата Тита). По този начин съдът удовлетвори искането на прокуратурата. Задържани под стража за постоянно ще бъдат и началникът на сектор „Отпускане на пенсии“ в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров.

Останалите участници в престъпната схема за източване на НОИ-Силистра - Евгения Мутафчиева, съпругата и синът на Тодоров - Цветанка и Тодор, са пуснати под парична гаранция.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража“, като се позова на събрани от МВР-Силистра и ГДБОП доказателства за престъпна група, която е изготвяла осигурителни документи с неверни обстоятелства и фалшиви трудови книжки с цел присвояване на пари от бюджета на НОИ-Силистра.

Документите са се предавали лично или чрез упълномощено лице, едно от което е задържаният Тодор Тодоров.

На другото задържано лице - Стоянка Симеонова, са диктувани номера с разпореждане за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала и контрол по движението на преписките за пенсиониране, като сумите са варирали между 8 и 10 хиляди лева. Плащани са ѝ разсрочено.

В началото на заседанието Милен Пенчев поиска делото да бъде гледано при закрити врата заради медийния интерес, че е баща на популярната изпълнителка. Прокуратурата не възрази, но съдът не видя основания затова делото да не бъде публично, предаде БНР.

Пенчев обясни пред съда, че е подавал сигнали в прокуратурата за нередности още през септември миналата година за поне 10-15 случая. Заяви, че лично една от свидетелските по делото - Галина Великова от Икономическа полиция го е помолила за съдействие. В крайна сметка той допусна, че може би е бил подведен.

Прокуратурата обаче обърна внимание в хронологията на събитията и че сигналите са се подавали едва след като е станало ясно, че полицията разследва престъпната схема.

Прокуратурата настоя за най-тежката мярка „задържане под стража“ за тримата обвиняеми с аргумента, че те могат да окажат натиск върху свидетелските показания.

Защитата на обвиняемите обаче не видя основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и настоя за по-леките - парична гаранция или подписка. Според тримата адвокати на обвиняемите не са налице доказателства за престъпна група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай