ТОП 5 на кражбите с криптовалута

4.26 милиарда долара са били свити от борсите през 2019

ТОП 5 на кражбите с криптовалута | StandartNews.com

4.26 милиарда долара са били откраднати от борсите за криптовалути, от инвеститорите и потребителите. Това съобщи  BusinessInsider, цитиран от infostock.bg. Данните са от доклад на CipherTrace.

Ето някои от най-големите измами с криптовалута за 2019 г.:

1.Японската борса BITPoint беше хакната за 28 милиона долара

BitPoint е третата основна борса за криптовалута, базирана в Япония, която беше сериозно хакната през последната година. Японската борса за криптовалути BITpoint загуби общо 28 милиона долара през юли тази година. Това е с 4.5 милиона долара по-малко от първоначално отчетената сума в деня на кражбата на 12 юли.

19.3 милиона от откраднатите общо 28 милиона долара са от клиентски средства, а останалата част е от BITPoint Japan.

Сред откраднатите финансови активи бяха Bitcoin, XRP, Ether, Litecoin и Bitcoin cash.

В резултат на кражбата компанията трябваше да спре всички депозити и изтегляния на криптовалути. Асахи Шимбун, президент на BITPoint, също обяви, че борсата ще възстанови сумите на всички клиенти, засегнати от измамата.

2. Хакерите откраднаха криптовалута за 40 милиона долара от Binance

Кражбата засегна само 2% от общите им позиции. Binance, една от най-големите борси за криптовалути в света, претърпя кражба през май на биткойни на стойност 40 милиона долара.

„Хакерите имаха търпението да изчакат и да изпълняват добре организирани действия чрез множество на пръв поглед независими акаунти в най-подходящия момент. Беше жалко, че не успяхме да блокираме тези тегления, преди те да бъдат изпълнени. ", обяви на сайта си Binance.

3. Двама братя от Израел бяха арестувани след фишинг измама, продължила три години

Според CipherTrace, двама братя от Израел са арестувани на 21 юни заради предполагаема "фишинг измама", продължила три години. По това време се твърди, че братята Джиджи, 31-годишните Ели и Асаф, са откраднали криптовалута за над 100 милиона долара. Смята се, че са примамвали инвеститорите от форумите за търговия с криптовалути като Reddit в уебсайтове, които имитират видни борси за криптовалути.

Подозира се още, че хакове са причината за краха на биткойни на Kraken. Хакът се случи за период от около пет минути, поради което много хора не са го забелязали първоначално.

Kraken, основна платформа за търговия с биткойн, претърпя светкавичен срив, в резултат на който цената на криптовалутата внезапно спадна от 8 400 на 75 долара. Но малко след това цената отново се стабилизира. Това просто се е смятало за проблем в системата. Анализ от CipherTrace обаче предполага, че сривът е причинен от хак.  Според изследванията на CipherTrace, хакът компрометира акаунта на потребител с голямо количество криптовалута, откъдето са откраднати 1200 биткойни, които по това време са стрували повече от 10 милиона долара.

4. 10 милиона в XRP, откраднати от GateHub

Компанията заяви, че ще работи за подобряване на системата си за управление на риска. През юни тази година хакерите успяха да компенсират XRP на стойност около 10 милиона долара от потребителите на GateHub. Gatehub направи предварителна декларация на 6 юни, разкривайки, че киберпрестъпниците са били в състояние да компрометират приблизително 100 портфейла на LRR.

Докато компанията все още разследва как би могло да се случи, всички притежатели на портфейла бяха установени за контакт и над 500 000 XRP (на стойност 200 000 долара) са възстановени досега.

5. Сингапурската борса Bitrue беше хакната за над 4 милиона долара

От Bitrue, борса за криптовалута, базирана в Сингапур, бяха откраднати 4.2 милиона долара потребителски активи през юни.

Компанията заяви, че 9.3 милиона XRP (на стойност 4 милиона долара) и 2.5 милиона ADA (на стойност 231 800 долара) също са били прехвърлени от нейната платформа.

Хакерите са успели да пробият системата за сигурност на борсата, използвайки „уязвимост във втория процес на преглед на екипа ни за контрол на риска", се казва в изявление на компанията в Twitter.

Bitrue също заяви, че ще върне загубените средства на своите потребители и ще преразгледа мерките си за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай